Från gifttomt till prunkande grönområde

Uppdaterad
Publicerad

Läderfabriken i Klippan är ett av landets mest förorenade områden. Men nu ska det saneras och idag satte den sista markundersökningen igång.

– Nu sätter vi igång med de förhoppningsvis sista undersökningarna, säger Tomas Henrysson, extern projektledare för saneringen av Klippans Läderfabrik. Nu har vi identifierat några kunskapsluckor, och efter undersökningarna så vet vi exakt var vi ska gräva, hur vi ska gräva och vilken typ av massor vi kommer att få upp,

Resan hit har varit lång och ändå har den knappt börjat. Klippans Läderfabrik är skånes näst giftigaste plats efter BT Kemi i Teckomatorp. Så dyr att sanera för kommunen att det fått stå och vänta. Men i mars i år beviljade Naturvårdsverket 107 miljoner kronor till sanering.

– Folk som bor här har vant sig vid Läderfabriken, men det har stått och förfallit och sett fult ut, säger kommunens projektledare Monica Johansson. Så det är fantastiskt skönt att vi kan komma igång nu.

Arsenik och krom

Fabriken som startades 1906 var landets första kromläderfabrik. Som mest jobbade här 200 personer med att garva läder med arsenik och krom. Gifter som spreds över ett stort område och som fortfarande är ett hot mot både människors hälsa och värdefulla naturområden.

2010 revs den gamla fabriksbyggnaden och villaträdgårdarna runt fabriken har man sanerat. Hela fabriksområdet är inhängnat för att inte folk ska komma in och gå i de giftiga massorna. Sedan 2004 har kommunen arbetat med att få igång en sanering och nu efter att Naturvårdsverket sagt ja till att finansiera kan det stora arbetet sätta igång. Fem meter djupt ska hela fem hektar mark grävas ut.

– Vi kommer att gräva ut områdena och skicka bort det som är giftigt till deponier, säger Tomas Henrysson, extern projektledare. Ett litet området kommer vi att täcka över och det ligger i anslutning till en annan deponi.

Åtta års sanering

Saneringen kommer att pågå i åtta år fram till år 2022 och är en stor utmaning. Bara i Bäljaneå som rinner ut i Rönneå dumpades 700 ton krom som lagt sig i bottensedimentet. Även om det gjorts undersökningar så kan man stöta på dåliga överraskningar.

– Det oväntade är det väntade. Det kan ligga skrot eller föroreningar som vi inte stött på tidigare. Men vi kommer att handla upp en entreprenad så att vi kan hantera sådana överraskningar, säger Tomas Henrysson, extern projektledare.

Inga bostäder kommer att byggas på det gamla fabriksområdet när allt är klart, men väl ett naturområde.

– Vid fabriksområdet blir det en grönyta och på de andra områdena blir det naturområde, säger Monica Johansson. Det blir ett ställe för folk att vistas på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.