Bild från Kulturnatten 2016. Foto: Meredith Andrews

Från mat till mord på kulturnatten i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Idag hålls den trettiofjärde kulturnatten i Lund – och de 400 programpunkterna spänner från mat till mord. 

Odarslövs nyrenoverade mölla invigs kl 13.00 och den öppnar ”för en heldag i mjölets tecken”. 

– Man får se mjölets väg från spannmål till en påse som besökarna får att ta hem. Dessutom skildras livet kring denna 1600-talskvarn, säger Kristina Wåhlin som är kulturnattens projektledare.

För första gången anordnas mat-workshops på Saluhallen. Man får lära sig att steka kött på rätt sätt och att öppna ostron utan skruvmejsel.

– Jag antar att man öppnar den med kniv och kött äter jag inte så jag är måttligt intresserad av just detta inslag, men jag tror många andra är det, säger Kristina Wåhlin.

Miriam Aïda hyllar David Bowie

Till Kulturnatten beräknas ca 50 000 besökare komma och det som drar mest folk är dock troligen fysik- och lasershowen på Fysiska institutionen.

– Den ska ha setts av över en halv miljon åskådare över hela världen, säger Kristina Wåhlin.

 På Lunds Stadsteater avslutas framträdandena av Miriam Aïda med sin hyllning till David Bowie .

– Hon tolkar Bowies ”Loving the Alien” med afrobrasilianska rytmer, säger Kristina Wåhlin.

Spökvandring med blodig historia

Men den verkliga avslutningen kan för en del bli den återkommande spökvandringen med guiden Jacques Schultze. Han lyfter gärna fram en särskilt blodig historia. Det handlar om en student som år 1829 med en del av ett fönstergaller brutalt slår ihjäl en annan student. 

– Han döms av universitets egen domstol ”jurisdiktionen” till döden och halshuggs 1830. Därefter har han klockan tolv över ett på natten setts vid parkeringen bakom AF-borgen i blodiga kläder springa från mordplatsen, säger spökguiden Jacques Schultze.

Jacques Schultze. Foto: Eva Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lund

Mer i ämnet