Från utsålda arenor till tunnelbyggare

Publicerad

Vi känner honom som Mats ”MP” Persson, Gyllene Tiders gitarrist och kompisitören bakom världssuccén ”Listen to yor heart”. Vi träffar honom vid Hallandsåsen där han i dag är med och bygger tunneln.

Han har stått på Per Gessles högra sida och spelat inför tiotusentals svenskar. Och skrivit en låt som spelats flera miljoner gånger på radio.

Men gitarristen Mats ”MP” Persson tröttnade på det ensamma musikerlivet och jobbar nu som tunnelbyggare på projekt Hallandsås.

Tillsammans med Per Gessle har han skrivit några av Roxette världshitar. Listen to your heart har spelats mer än fyra miljoner gånger på radio och legat etta på den amerikanska Billboardlistan.

– Per kom till studion och hade en idé till en låt, jag satt och spelade på det som sen skulle bli Listen to your heart. Då la han undan sin låt och sa ”vi jobbar med din istället”, säger Mats Persson. 

Efter mer än 15 år som heltidsmusiker började han tycka att det var lite ensamt och för några år sen fick han tips från en vän att de sökte folk på tunnelbygget. – Jag hade arbetat med musik på heltid sedan 1991 och kände att jag ville testa nåt annat.

Samarbetet med Per Gessle sträcker sig tillbaka till 70-talet. Tillsammans startade de bandet Gyllene Tider. Ett band som återförenats flera gånger under åren. Och under turnén 2004 spelade de inför en halv miljon åskådare över hela landet.

– Det var några spelningar som var helt magiska för att det var så mycket folk, men det är ju inget jobb. Det är mer ett fenomen en händelse. Det är det här som är vardag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.