Efter fredagsbönen hölls en manifestation för religionsfrihet. Foto: SVT

Efter moskébranden i Hässleholm – manifestation för religionsfrihet

Publicerad

Islamiska kulturcentret i Hässleholm kunde idag genomföra sin fredagsbön i temporära lokaler som kommunen ordnat och sedan följde en manifestation för religionsfrihet i staden.

För sex dagar sen förstördes Islamiska kulturcentrets moské på Finjagatan i Hässleholm i en brand. Vid lunchtid på fredagen kunde föreningen samlas i den gamla matsalen på nedlagda regementet T4 i Hässleholm.

– Det är självklart att när någon drabbas så här, oavsett vem, så ska kommunen försöka hjälpa till, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm.

Kommunen hade ordnat lokalen som föreningen kunde hålla sin fredagsbön i.

– Jag tycker det är väldigt fint. Jag tackar kommunen för att vi har fått hjälp och kan vara här och be, säger Othman Al Tawalbeh, imam som höll i dagens fredagsbön.

Manifestation för religionsfrihet

Efter bönen gick deltagarna till en manifestation för religionsfrihet på Stortorget i Hässleholm. Manifestationen samlade folk från olika politiska grupperingar och trossamfund, däribland Svenska kyrkan.

– Sverige är ett öppet samhälle. Frihet är frihet. Är du muslim, kristen, ateist, alla är välkomna , säger Fatma Al-Ganas, SSU i Hässleholm.

Othman Al Tawalbeh leder fredagsbönen. Foto: SVT

Imamen Othman Al Tawalbeh menar att manifestationen också handlar om fred och trygghet.

– Vi manifesterar för allas rätt att vara annorlunda. Ingen ska hotas eller skadas i det svenska samhället, säger Othman Al Tawalbeh.

Branden utreds som hatbrott

Moskébranden utreds som hatbrott och grov mordbrand, men motivet bakom branden är fortfarande okänt.

– Jag hoppas verkligen att polisen lyckas utreda orsaken till branden, om det är ett hatbrott eller någon annan vettvilling som har gjort det, säger Lars Johnsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.