Foto: Johan Nilsson/TT

Friad för kyrkogårdsmordet får 300.000 i skadestånd

Publicerad

Den 20-årige man som friades för mordet på en ensamkommande 19-åring på Östra kyrkogården i Malmö 2016, får 300.000 kronor i skadestånd. Det har Justitiekanslern, JK, beslutat.

Den 19-årige mannen från Afghanistan hittades död på Östra kyrkogården i september 2016. Han hade knivhuggits till döds. En bekant till 19 åringen, en landsman i samma ålder, greps och häktades i december misstänkt för mordet. I juli året därpå friades mannen, som då hunnit fylla 20, av Malmö tingsrätt. Mannens advokat sa då till SVT Nyheter Skåne att domen inte var oväntad.

– För det första saknas det helt teknisk bevisning, sedan finns det inte heller några vittnen. Dessutom menar jag att det finns andra händelseförlopp där min klient inte är involverad, sa Jan-Anders Hybelius, 20-åringens advokat, när domen meddelats.

Förlorade plats på behandlingshem

I september ansökte advokaten om skadestånd åt sin klient och yrkade på ett högt belopp, 400.000 kronor. Skälen var mannens unga ålder, att han tidigare var ostraffad, att han suttit häktad i över sex månader och att han misstänktes för ett allvarligt brott. Att han dessutom kommit till Sverige från Afghanistan via Iran där han levt under tuffa förhållanden menar advokaten gjorde honom mer känslig än normalt för att sitta inlåst. Han förlorade dessutom sin plats på ett HVB-hem på grund av misstankarna.

Högre belopp än normalt

Justitiekanslern håller med om att brottet mannen varit misstänkt för är så pass allvarligt att ersättningen bör bli högre än vad som är normalt vid frihetsberövanden av motsvarande längd. JK anser däremot inte att övriga omständigheter som advokaten åberopar påverkar ersättningsbeloppet och bestämmer skadeståndet till 300.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.