Brandattentatet i Malmö i höstas. 30-åringen friades och begär nu 150.000 kronor i skadestånd. Foto: SVT

Friad från terroristbrott begär 150.000 i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Den 30-årige IS-anhängare, som friades från attentatet mot en shiamuslimsk föreningslokal i Malmö, begär nu 150.000 kronor i skadestånd från staten. 

Mannen satt frihetsberövad i 125 dagar, och det massmediala intresset runt fallet var stort över hela världen. Skadeståndet avser det lidande som 30-åringen utsatts för, skriver hans advokat Lars Edman i ansökan till Justitiekanslern. 

Mannen hade åtalats för ett attentat mot en shiitisk föreningslokal i Malmö. Han friades av tingsrätten i april, men utredningen visade att 30-åringen sympatiserar med terrorrörelsen IS, enligt domen. 

Säpo ville utvisa

När rättegången var över släpptes han av tingsrätten, men mannen blev direkt tagen i förvar av Säpo som ville att han skulle utvisas. 

Men eftersom domen pekat ut honom som IS-anhängare går det inte att utvisa honom till Syrien eller Saudiarabien, som han också har anknytning till. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.