Mannen försökte arrangera smuggling av handgranater till Malmö, och togs av polisen med en pistol i byxlinningen. Foto: SVT/Ur förundersökning

Frikänns för förberedelse till mord

Uppdaterad
Publicerad

En 49-årig man döms till ett års fängelse för grovt vapenbrott. Däremot frias han för att ha förberett mord.

Mannen åtalades för stämpling till mord, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Mannen misstänktes tidigare för att från en anstalt i Holland ha arrangerat så att en man i Bosnien och Hercegovina skulle skaffa fram bland annat två handgranater som en man i Malmö skulle köra ner och hämta.

Det hela ska ha planlagts någon gång i början av 2015.

Fastnade i gränskontroll

Enligt åklagaren planerade han och de två kumpanerna att använda granaterna mot kriminella personer i Malmö.

”Fara för brottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter”, skrev åklagaren i stämningsansökan. Det hela uppdagades då mannen som skulle föra granaterna till Sverige fastnade i en gränskontroll i Bosnien och Hercegovina. Åklagaren åberopar också hemlig telefonavlyssning.

Men tingsrätten håller inte med. Rätten skriver att det finns bevis för att det gjordes överenskommelser om att hämta handgranater i Bosnien. Däremot går det inte att bevisa bortom allt rimligt tvivel att den åtalade skulle använda dem mot målsägarna. Att det finns motiv är inget bevis i sig.

Rätten säger också att det kan vara så att granaterna var tänkta för att orsaka ekonomisk skada eller kanske skada någon utan att döda. Men eftersom åtalet handlade om mordförsök så går det inte att döma för det.

Hade pistol

Mannen är välkänd av polisen för grov kriminalitet. Den sista maj förra året sköts han då han satt i sin bil på Möllevångsgatan alldeles i närheten.

Och tingsrätten dömer honom alltså för grovt vapenbrott. Han har haft med sig en skarpladdad halvautomatisk pistol på allmän plats. Han har själv förklarat det med att han vid åtminstone två gånger blivit beskjuten och att han därför ville skydda sig. Tingsrätten tycker inte att den förklaringen är trovärdig och dömer honom till ett år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.