Lundaprofessorn Karin Rengefors leder projektet med att mäta algtillväxten i Vombsjön. Foto: Johan Dernelius/SVT

Frivilliga algväktare håller koll på Vombsjön

Uppdaterad
Publicerad

Boende kring Vombjsön ska i sommar hjälpa forskare från Lund med dagliga vattenprover. Syftet är att studera hur algblomningen i sjön påverkas av vädret, inte minst de senaste årens värmeböljor.

– Det är en trevlig syssla att vara ”algväktare” och så får man sig ett morgondopp på köpet, berättar Christel Lennartsson, en av 17 frivilliga som från och med 1 juli kommer att turas om med provtagningen.

Extremvärme och alger

En teori är att senare års extremväder påverkar algfloran i sjön. Under den extremt torra sommaren 2018 sjönk halten av så kallade cyanobakterier, den illa sedda gröna algsörjan som brukar breda ut sig i till exempel Vombsjön och de två Ringsjöarna.

– I deras ställe kom en helt annan grupp av alger, så kallade dinoflagellater. De är mycket svårare att urskilja med blotta ögat, berättar Karin Rengefors, lundaprofessor i limnologi och ledare för projektet.

Kunskapen kring dinoflagellaterna är begränsad, det är till exempel oklart om de kan utveckla gift i en miljö liknande den i Vombsjön.

Mot den bakgrunden ska nu de frivilliga provtagarna följa algtillväxten mellan juli och september och se vilken av de båda alggrupperna som dominerar i Vombsjön år. Mätresultaten publiceras fortlöpande på Fokus Vombsjöns nätsida med start 1 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.