Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alen Kaljaca har samlat ihop frivilliga personer som ska köra från Malmö till Polen för att hjälpa de ukrainska flyktingarna. Foto: Firas Razak/SVT

Frivilliga kör ner till Polen – ska hämta flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Ett tjugotal bilar med frivilliga malmöbor samlades under torsdagskvällen vid Jägerso för att gemensamt åka till Polen med nödvändiga saker och för att hämta flyktingar.

Alen Kaljaca hämtade sin frus släktingar förra veckan vid den ukrainska gränsen. Nu har han samlat ihop frivilliga människor som ska åka ner med nödvändiga saker såsom kläder och mediciner till Ukraina. De ska även hämta människor som är på flykt.

Alen Kaljaca håller kontakt med Migrationsverket så de kan hålla extra öppet när bilarna kommer tillbaka med ukrainska flyktingar. Det är privatpersoner och företag som skänkt de saker som bilarna tar med sig ner.

– Det är allt från bröstmjölksersättning, mediciner och mat, säger Ivana Lukic, som deltar i hjälpinsatsen.

Avråder utomstående hjälp

Samtidigt avråder Wojciech Bakun, borgmästare i polska i Przemyśl, utomstående från att hjälpa flyktingar med transport:

”Snälla kom inte till Przemyśl med avsikten att ta människor som flyr från Ukraina till andra platser. Transporter till alla städer är organiserade och det kommer inte vara möjligt att köra upp och vänta i staden eller närliggande parkeringsplatser”, skriver Wojciech Bakun på sin Facebook.

Men Alen Kaljaca menar att de vet att hjälpen gör nytta tack vare de kontakter de har på plats.

– Det är krig i ett land och vi behöver hjälpa folk, säger Alen Kaljaca om varför han tagit initiativ till hjälpinsatsen.

I klippet ovan berättar Ivana Lukic och Alen Kaljaca mer om sin pågående hjälpinsats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ukrainaflyktingar i Skåne

Mer i ämnet