Skånsk odlare lägger ner potatisodlingen Foto: Anders Wiklund / TT

Fruktad parasit drabbar potatisodlare

Uppdaterad
Publicerad

Den fruktade parasiten rotgallnematoden, som förstör rötterna på morötter, sockerbetor och potatis, upptäcktes först i Blekinge. Nu har en av landets största potatisodlare på Trolle Ljungby slott bestämt sig för att sluta odla potatis de närmaste tio åren.

Parasiten, en liten rundmask, angriper alltifrån potatis till ogräs, och orsakar knutor på rötterna. Då hämmas växtens förmåga att ta upp vatten och näringsämnen – en mardröm för odlare.

En av de drabbade är Trolle Ljungby gods, som bland annat är en av landets största potatisodlare. Potatisodlingen har totalt levererat 240 miljoner kilo potatis årligen till chipsindustrin. Nu slutar de odla potatis helt.

– Ja, jag har bestämt mig för vara drastisk och helt stänga ner potatisodling, säger Carl-Fredrik Wachtmeister, som är vice vd för godset.

Potatis kommer tidigast att odlas på godsets mark om tio år, när rotgallnematoden förhoppningsvis försvunnit helt.

– Det enda sättet är att svälta ut den.

Fem drabbade lantbruk

Parasiten hittades första gången i landet för två år sedan, enligt Jordbruksverket.

– Den går på rötterna så den kan få skördesänkande konsekvenser på många olika grödor, förklarar Carin Bunnvik, chef på Jordbruksverkets växtregelenhet.

Första fallet som bekräftades låg i västra Blekinge hittades 2017.

Myndigheten har tagit prover som bekräftar parasitfynden på totalt fem jordbruk, varav två i Blekinge och tre i Skåne. För de drabbade lantbruken blir konsekvensen karantän – ett konkret odlingsstopp – för att bli av med eländet.

– Nu letar vi med ljus och lyckta efter resistenta sorter av andra grödor, men vi är bara i början i processen, säger Carin Brunnvik.

Från andra länder

Rotgallsnematoderna sprids med plantmaterial eller jord – en risk när man exempelvis plöjer en bit drabbad jord och sen kör vidare till nästa. Nematoden finns bland annat i Tyskland och Holland.

Enligt Jordbruksverket är har parasiten troligtvis spridit sig hit med potatisutsäde från andra länder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.