Fuktskadade fasader fråga för Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Miljardbelopp står på spel i det största konsumentmålet någonsin i Sverige. Idag prövar Högsta domstolen fallen.

På tisdagen prövar Högsta domstolen om Myresjöhus gjorde fel när bolaget byggde villor i Svedala med enstegstätade fasader. 32 fastighetsägare från Svedala är kvar i processen mot byggjätten som pågått i flera år och numera drivs av Konsumentombudsmannen.

Så många som 30 000 hus i Sverige kan vara byggda med enstegstätade fasader. Byggmetoden användes i början av 2000-talet och innebar att man putsade direkt på isoleringen utan någon luftspalt. Metoden har lett till omfattande fuktproblem och används inte längre inom byggbranschen.

Har mögel i köket

För de 32 villaägarna i Erlandsdal i Svedala kommun handlar processen om vem som ska betala fasadbytena på deras fastigheter – Myresjöhus eller fastighetsägarna själva.

Jan Ivarsson är en av fastighetsägarna och han har precis upptäckt svartmögel bakom bakom golvsockeln i sitt kök.

Möglet upptäcktes när kylskåpet började läcka och familjen tvingades riva upp golvet. Jan Ivarsson tror inte att fukten kommer från det läckande kylskåpet som står i andra änden av köket.

– Det verkar ha att göra med fasadkonstruktionen för det är längs den vägg där vi haft högst fuktkvoter, säger Jan Ivarsson.

Olämplig byggmetod

Traditionellt har man byggt fasader med luftspalt, men när enstegsfasaderna kom var det en ny byggmetod. Frågan är om byggbranschen borde ha insett att det var en olämplig byggmetod.

– Det är kanske en av de största konsumentfrågorna som har uppmärksammats i Sverige historiskt sett. Det rör miljardtals kronor, säger Nils Petersen, advokat som driver målet för Konsumentombudsmannens räkning.

Någon måste betala

De fastighetsägare som köpte husen direkt av Myresjöhus vann i tingsrätt, medan de som köpt i andra hand förlorade. I hovrätten däremot förlorade samtliga fastighetsägare. Om fastighetsägarna vinner i Högsta domstolen betyder det att de har chansen att få byggjätten att bekosta fasadbytena.

– Ytterst handlar målet om kostnaden ska fördelas på dem som har köpt husen eller byggbranschen som har byggt husen, säger Nils Petersen, advokat.

För byggbolagen står miljarder på spel. För enskilda fastighetsägare handlar det om hundratusentals kronor för fasadbyten och rättegångskostnader.

– Vi ser det här som det här som vår chans att få rätt en gång för alla, säger Jan Ivarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.