. Foto: Gunilla Fritze

Flygplan stoppades – piloten var berusad

Uppdaterad
Publicerad

Ett passagerarplan på Malmö Airport försenades på måndagen eftersom andrepiloten hade 0,4 promille alkohol i blodet. En besättningsman larmade om misstankarna, uppger flygbolaget.

Polisen gjorde kontrollen i cockpit strax före det att planet skulle lyfta från Malmö Airport på måndagen. Planet skulle flyga utrikes.

Det var en besättningsman ombord på planet som fattade misstankar om att andrepiloten var påverkad av alkohol, uppger flygbolagets vd för SVT Nyheter Skåne.

Stängs av

– Utandningsprovet gav indikationer på att personen var berusad. Han fördes till polisen i Lund för utökad kontroll, säger Håkan Nilsson, inre befäl vid polisen.

Kontrollen visade att piloten hade 0,4 promille alkohol i blodet. Han släpptes efter kontrollen, men misstänks nu för flygfylleri. Ett brott som kan ge upp till sex månaders fängelse.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på det inträffade, säger flygbolagets vd till SVT Nyheter Skåne.

Flygbolaget uppger att piloten med omedelbar verkan har stängts av i väntan på en intern utredning.

Försenades

– Det här är väldigt ovanligt. Jag har hört talas om liknande händelser, men det är första gången under mina trettio år som jag är med om det helskarpt, säger Håkan Nilsson.

Polisen har sammanställt en rapport om händelsen till Transportstyrelsen, som nu går igenom informationen. Flygningen försenades, men planet kunde senare under dagen lyfta från Malmö Airport.

Ulf Wallin, presschef på Swedavia, säger att ärendet är rent polisiärt. Han berättar att polisen regelbundet genomför stickprovskontroller av besättningsmedlemmar.

– Jag har ingen information om det inträffade förutom det jag har läst i medierna. Jag kan bara säga att det är väldigt ovanligt att sådant här inträffar, säger Ulf Wallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.