Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fullsatta färdtjänstbilar har gjort att Eva Pettersson som tillhör en riskgrupp inte vågat åka med. Se mer i klippet ovan. Foto: Linda EkströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fritt fram för ensamresor med färdtjänsten i Malmö

Uppdaterad
Publicerad
Sedan coronaviruset bröt ut i Sverige har Eva Pettersson från Malmö inte vågat åka färdtjänst. Anledningen har varit fullsatta bilar utan möjlighet att hålla avstånd till varandra. Men nu har Malmö stad bestämt att resenärerna ska få åka ensamma med chauffören för att hindra smittspridning.
Andreas Schönström (S), kommunalråd Malmö

Under måndagen tog Lund beslut om att personer i behov av färdtjänst får möjlighet att åka ensamma i bilarna. Nu följer Malmö efter och beslutet klubbades igenom vid lunchtid på tisdagen.

– Det innebär att det bara är tillåtet med ensamåkning med färdtjänsten för att minska risken för smitta, säger Andreas Schönström, kommunalråd med ansvar för teknik och service.

Trångt i bilen avskräcker

Beslutet välkomnades idag av Eva Pettersson som inte har vågat åka med färdtjänsten sedan coronaviruset bröt ut. Fram tills nu har det varit upp till fyra personer samtidigt i en bil.

– Man sitter som packade sillar. Om någon behöver hosta går det knappt att få upp armvecket, menar Eva.

Eftersom hon tillhör en riskgrupp vill hon inte åka med och har de senaste veckorna handlat mat via nätet och bland annat fått avstå besök på ögonkliniken.

– Jag tycker beslutet låter jättebra. Då kan man sätta sig i baksätet och få distans till chauffören. De är ju också utsatta när de kör flera människor om dagen, säger Eva Pettersson.

Uppmanas stanna hemma

– Vår huvudrekommendation kvarstår dock, de som tillhör riskgrupper ska stanna hemma och bara åka om de absolut måste, tillägger Andreas Schönström.

Beslutet gäller fram till 8 maj, men kan förlängas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet