Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under helgen var det riksmästerskap i RC Buggy utanför Hässleholm. Hör från förarna och se från matcher i videon. Foto: Knut Bonde/SVT

Gasen i botten på riksmästerskap i RC-buggy

Uppdaterad
Publicerad

RC Buggy är en motorsport där förarna styr radiostyrda bilar, men det är inga leksaker. På riksmästerskapet utanför Sösdala under helgen, var det stark passion för sporten som visade sig.

-  Det blir en jäkla gemenskap, säger världstvåan David Ronnefalk.

Han har hållt på med RC Buggy i nästan 20 år men David Ronnefalk lär sig fortfarande om sporten. Allt detaljarbete, alla korrigeringar och små ändringar kan man fortsätta med länge.

– Det är inte sådana bilar man hittar på leksakshyllan!

Gemenskapen viktig

Hässleholms RC Buggy klubb kunde under helgen arrangera detta Riksmästerskap i klasserna Nitro och Electric, där världseliten var samlad. Det krävs mycket arbete med att prestera i den här sporten och då hjälpte det att solen lyste varm, maten sålde och stämningen var på topp

– Det är verkligen en avancerad motorsport i liten skala. Det är inte bara körskicklighet utan du måste vara en duktig mekaniker också, säger Fredrik Gunnarsson, ordförande i Hässleholms RC Buggy klubb.

Sporten är nischad, men de som verkar i den pratar ofta om passion och den gemenskap som finns i väl valda hörn runt om i hela världen.

– Det är ofta samma folk man träffar på tävlingarna när man är iväg, säger David Ronnefalk.

Se tävlingen och hör av förarna i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.