Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Jansson, kriminalvårdschef på kvinnofängelset i Ystad, berätta om trängseln på anstalten i videon ovan. Foto: Emilio Garro/SVT

Fullt på kvinnofängelset i Ystad: ”Fler kvinnor i kriminella nätverk”

Uppdaterad
Publicerad

Att fler kvinnor döms till långa fängelsestraff har gjort att de svenska kvinnoanstalterna nu är högt belagda. En av anledningarna tros vara att det är allt vanligare att kvinnor ingår i kriminella gäng.

I dagsläget har kvinnofängelset i Ystad 76 intagna, det är elva fler än man egentligen har kapacitet för. Att fängelset är överbelagt innebär bland annat att några av de intagna får dela rum.

– Bostadsrummet blir ju inte större för att man blir två i rummet, så det ställer ju en del krav på våra intagna att samsas, säger Anders Jansson, kriminalvårdschef i Ystad.

Är det trots det fullt kan den intagna få stanna på häktet tills det finns plats på anstalten man blivit placerad på.

Fler kvinnor i kriminella gäng

Ystad och Hinseberg är de två anstalter som har högst säkerhet bland svenska kvinnofängelser. Båda anstalterna har märkt av en kraftig ökning av intagna och i Ystad har anstalten varit överbelagd i över ett års tid.

– Vi har en känsla av att vi ser fler och fler kvinnor som närmar sig de kriminella nätverken. Vi ser det i domar och hör det när vi pratar med våra intagna, säger Anders Jansson och fortsätter:

– Utan några vetenskapliga bevis så finns det ganska mycket som pekar på att vi ser fler kvinnor i de här kretsarna.

”Lite av ett trendbrott”

Att beläggningen är hög på kvinnofängelser är inte ovanligt i Sverige. Skillnaden är att beläggningen tidigare har gått upp och ner, medan den nu har legat på en hög nivå under en lång tid.

– Nu har vi en hög beläggning och det har vi haft i över ett år nu, så det är väl lite av ett trendbrott, säger Anders Jansson.

Hör kriminalvårdschef Anders Jansson berätta mer om den pressade situationen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.