Rullstolsburna möts av branta trappor på Malmö Högskola

Uppdaterad
Publicerad

Delar av Malmö högskola är svårtillgängligt för rullstolsburna och funktionshindrade personer med trappor och branta ramper. I morgon torsdag ska Arbetsmiljöverket inspektera lokalerna. – Självklart ska högskolan vara tillgänglig för alla, säger rektorn Kerstin Tham.

Det är snart 20 år sedan högskolehuset som kallas Gäddan byggdes 1998. Sedan dess har lokalerna hunnit bli lite slitna.

– En del salar fungerar heller inte för lärare som har ett funktionshinder, konstaterar Camilla Nordgren, själv rullstolsburen och lärare vid högskolan.

När hon första gången skulle hålla en föreläsning i en av hörsalarna möttes hon av branta trappor ner till podiet framför studenterna där det var tänkt att hon skulle befinna sig.

– Jag förstod genast att dit skulle jag inte kunna ta mig. Så jag tvingades genast lämna lärarrollen och istället sätta igång och kämpa för att  lösa ett problem. Alla var upprörda.

Hörsalen med de branta trapporna är inte det enda hindret för Camilla Nordgren.

– Rampen in till entrén är lång och brant och knagglig. Och det finns flera andra brister, säger Elisabet Apelmo, arbetsmiljöombud vid högskolan.

– Vi har påpekat det flera gånger, men vissa påpekanden har vi överhuvudtaget inte fått något svar på. Andra brister i huset vet vi inte när de kommer att åtgärdas. Nu vill vi ha en tidsplan.

Hon berättar om konferenser där deltagare fått vända och åka hem igen för att de inte hittat en handikapparkeringsplats. Tillsammans med  ytterligare ett arbetsmiljöombud beslöt hon i höstas att göra en anmälan till Arbetsmiljöverket. Imorgon torsdag sker inspektionen.

Enligt Elisabet Apelmo saknas en helhetssyn från högskoleledningen.

– Det blir brandkårsutryckningar där man åtgärdar enskilda problem. Men hur krångligt ska det vara att ta sig till jobbet? Väljer man Malmö högskola om man vet att det är otillgängligt?

Högskolans byggchef Birgitta Wickman är väl medveten om att delar av högskolan inte fungerar för funktionshindrade.

– Men vi äger inte huset utan hyr och alla förbättringar måste ske i samarbete med fastighetsägaren. Därför kan det ta tid. Det krävs också bygglov.

Att högskolan växt så snabbt har också gjort att lokaler som var på väg att fasas ut plötsligt börjat användas igen. Så var det just med huset som kallas ”Gäddan”.

– Vi var på väg att lämna huset och därför förstår jag att fastighetsägare inte satsade på så mycket underhåll. Men så tog vi dem i bruk igen när studenterna blev fler.

Och rektor Kerstin Tham säger att det ”var olyckligt” att det blev en så kort process när alla lokaler åter togs i bruk.

Enligt Birgitta Wickman ska dock de flesta utrymmen vara anpassade till funktionshindrade inom det närmaste halvåret.

– Men hörsalarna har vi ännu inte funnit en bra lösning för, konstaterar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.