Det har blivit väldigt populärt att skärmflyga längs med den skånska kusten. Därför utökar Räddningstjänsten beredskapen, om fler olyckor skulle ske. Foto: David Bengtsson

Tre kraschlandningar i Skåne i sommar – beredskapen höjs

Uppdaterad
Publicerad

Denna sommar kraschlandade tre skärmflygare i Skåne. Enligt Sveriges Skärmflygarförbundet är Skåne överrepresenterat i olycksstatistiken, även om incidenterna är få. Och nu höjer räddningstjänsten beredskapen på Skånes sydöstra kust.

Det var senast i september som Räddningstjänsten i sydöstra Skåne larmades om en skärmflygare som hade kraschlandat vid Ales stenar.

– Det handlade om en flygare som hade landat väldigt fel och skadat foten, säger Roger Larsson som är operativ chef för Räddningstjänsten i sydöstra Skåne.

Utökat beredskap i Brösarp

Räddningstjänsten har märkt att det är fler som skärmflyger och att de förflyttat sig till mer avlägsna platser. Därför utrustades stationen i Brösarp med ett nytt räddningsfordon innan säsongen drog igång.

– Det är alltså en fyrhjulad motorcykel med släp. Skärmflygare kraschlandar ofta på krångliga platser, och därför är det bättre med ett mindre fordon. Vi har också medel att hissa upp folk som fastnat i branten vid Kåseberga, säger Roger Larsson.

”Svåra vindar, även för de erfarna”

Jonas Rembratt har skärmflugit i åtta år. Han menar att Skåne är överrepresenterat i olycksstatistiken på grund av flygtimmarna.

– På många sätt är delar av den skånska kusten lättare av flyga på om man jämför med andra delar av Sverige. Vi har till exempel mindre träd. Men vindarna kan bli kraftiga. Det finns alppiloter som överrumplas över att vi flyger i såpass starka vinda, säger Jonas Rembratt.

Se Jonas Rembratt skärmflyga vid Kabusa skjutfält i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.