I promenadtakt mot VM i Florens

Publicerad

Gillar du att spela fotboll men känner dig lite för gammal för intensiva ruscher? Sedan några år tillbaka finns ett alternativ – gåfotboll. Det är en sport som sakta vinner mer och mer terräng och nu hägrar VM i Florens för entusiasterna.

Det är en brokig samling män och kvinnor som samlats en tidig lördagmorgon på träningsplanerna vid Stadionområdet i Malmö. Adrenalinet pumpar och alla kastar sig in i träningen med liv och lust.

– Det är jättekul med fotboll. Jag har ju spelat tidigare, men fått sluta på grund av skador. Sedan träffade jag en kompis som ville ha med mig. Sedan dess spelar jag gåfotboll, säger Sandra Westin Blomberg.

Sara Westin Blomberg spelade som ung vanlig fotboll. Numera tar hon det lite lugnare med gåfotboll. Hon efterlyser dock lite mer kvinnor i sporten. Foto: Johan Dernelius/SVT

VM till sommaren

Gåfotboll växer sakta men stadigt. Sverigeordföranden Peter Lundgren håller till i Skåne och åker gärna runt och missionerar om fördelarna med sporten. I kommande VM i Florens ställer Sverige upp med fem landslag i olika ålderskategorier.

– Du kommer lätt upp i 7000 steg på ett träningspass. De flesta slutar spela vanlig fotboll när de kommit upp i 40-årsåldern. Men här kan man faktiskt spela hela livet. I Vellinge har vi till exempel ett 65-plus-gäng. De spelar varje vecka, säger Peter Lundgren.

Föreningar med regelbunden träning:

Vellinge IF – söndagar, onsdagar Östran 10-11

IFK Malmö – lördagar, Stadionplan 9, 10-11

Veberöd – tisdagar, Romelevallen , 19-20.45

Landskrona – fredagar , Landskrona IP , 13-14

Vittsjö – onsdagar , Vittsjö IP 19-20

Trelleborgs FF – söndagar , Vångavallen 16-17

FC Trelleborg – söndagar , Ymorvallen 10-11

Yngsjö – Torsdagar 15-16

Nosaby – Torsdagar 15-16

Janstorp – Onsdagar 19-20

Västra Ingelstad måndagar 20-21

Backarna , tisdagar 19-20

Källa: Skånes fotbollsförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.