Parkeringsplatser försvinner när torg blir mötesplats. Foto: SVT

Gamla torg får nytt liv på flera håll i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Torgen idag ska vara mer än bara en handelsplats eller parkering. Nu ska de bli mötesplatser som ska vara aktiva delar av människors vardagsliv.

I centrala Lomma ligger två torg 30 meter från varandra. Båda kallas Centrumtorget men de har helt olika utformning. Det ena är äldre och har över hundra parkeringsplatser och en busshållsplats.

– Tänket med många parkeringsplatser är inte det mest aktuella idag. Det är ju nästan ett dilemma för detta innebär att platsen är tillgänglig för många men den är bara tillgänglig för de som har bil, säger Caroline Dahl, landskaps- och planeringsarkitekt vid SLU i Alnarp.

Torget som mötesplats

Caroline Dahl fortsätter mot det nya Centrumtorget ett stenkast bort för att visa ett modernare torg:

– Man har valt att göra en annan torgplats som ska fungera bättre för samtidens behov. Vissa dagar har detta torget torghandel, här finns uteservering, butiker, caféer, restauranger, växter, konst men också sittplatser som inbjuder till att man vilar på torget, säger Caroline Dahl.

Färre parkeringsplatser och fler mötesplatser är en grundtanke när gamla torg byggs om.

– Här ville man skapa känslan av en småstad och en mötesplats och det är ett tiotal år som detta torget har funnits. I många av de torg som byggs nu så handlar det också om att vi ska träna, skejta, spela pingis. Vi ska göra mycket där vi är väldigt aktiva, säger Caroline Dahl.

Planeringsarkitekt Caroline Dahl på nya Centrumtorget i Lomma. Foto: Bernard Mikulic

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.