Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur det gick när Tatjana Boric-Persson bjöd Malmös politiker på gammal mat. Kommunalrådet Andreas Schönström (S) och miljönämndens vice ordförande Arwin Sohrabi (S) var några av dem som stannade till. Foto: Johan Dernelius

Maträddaren Tatjana bjöd Malmös politiker på mat från en soptunna

Uppdaterad
Publicerad

Det blev villervalla utanför rådhuset i Malmö när politikerna oväntat bjöds på frukostbuffé. En frukost som ”maträddaren” Tatjana Boric-Persson återvunnit från en soptunna utanför en livsmedelsaffär.

Hennes medborgarförslag Gör det enkelt och lagligt att rädda bra mat” har fått stor spridning på bara några veckor och har skickats till miljönämnden som kommer att behandla det i slutet av september.

Hon tycker att frågan är så pass viktig och aktuell att den inte kan vänta till efter valet. Därför genomförde hon en aktion där hon bjöd politiker på väg till kommunfullmäktige på frukost utanför rådhuset.

– Det är helt sjukt att det idag är lagligt att kasta stora mängder bra mat medan det är svårt eller olagligt att rädda mat, säger Tatjana Boric- Persson som ser sig själv som en ”maträddare”.

Efterlyser lokala initiativ

Nu vill hon uppmana Malmös politiker att driva frågan uppåt och att vidta lokala åtgärder redan idag, något som Skånska Dagbladet skrev om nylligen.

– En liten matbutik i Malmö kan slänga över hundra kilo bra mat i veckan. Det i kombination med kraftigt stigande matpriser, klimatkrisen och det spända säkerhetspolitiska läget gör det förkastligt och omoraliskt att fortsätta slänga bra mat, säger Tatjana Boric Persson.

Se mer från aktionen i videoklippet ovan.

Frukosten bestod av cirka 50 kilo återvunnen mat. Om det funnits kyl- eller frys möjligheter utanför Rådhuset, skulle det funnits ytterligare 20 kg kött- och mejeriprodukter att äta av. Allt kom från sopkärl utanför en livsmedelsbutik. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.