Den industriella känslan från den gamla Spritfabriken ska behållas även i den framtida byggnaden. Foto: Illustration: LINK ArkitekturVisa alla (3)
Visa alla (3)

Gamla Spritfabriken i Eslöv byggs om till bostäder

Publicerad

Omvandlingen av den gamla Spritfabriken i Eslöv startar direkt efter sommaren. Det har varit många turer kring projektet, men under ett extrainsatt möte i veckan gav en enig kommunstyrelse Eslövs Bostads AB klartecken för byggstart.

– Det är ett unikt projekt. Det blir nybyggda hus ovanpå det gamla. Det blir en blandning av modern standard och historiska vingslag, säger Kristina Forslund, vd på Eslövs Bostads AB.

Spritfabriken började tillverka sprit 1910 men lades ned 1957. Byggnaderna är idag listade som värdefulla för kulturmiljön och de gamla delarna kommer därför att bevaras. Nya byggnader som tillkommer ska anpassas till de gamla husen för att behålla den industriella karaktären.

Foto: Illustration: LINK Arkitektur

– Vi ser positivt på att Eslövs Bostads AB tar hand om kulturmiljön och utvecklar området. Det är viktigt såväl för stadsbilden som för utvecklandet av hela östra Eslöv, säger Johan Andersson (S), kommunstyrelsens ordförande och Catharina Malmborg (M), kommunstyrelsens första vice ordförande.

Foto: Illustration: LINK Arkitektur

Projektet kommer att kosta totalt 407 miljoner kronor. Det ska byggas 55 nya hyreslägenheter, 45 garageplatser och drygt 1 300 kvadratmeter lokalyta som kommer stå klara 2024–2025, meddelar kommunen i ett pressmeddelande. Ett parkeringsbolag ska också startas för att driva parkeringarna på området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer