Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den senaste tidens rån mot polacker i Ystad hamn tycks välplanerade, menar kommunpolis Patric Nihlén. Foto: Hans Larsson/SVT

Polska gästarbetare plundras på väg till färjan

Publicerad

I flera år har gästarbetande polacker utsatts för brutala rån på väg ut ur Sverige. På väg mot färjan i Ystad hamn som ska ta dem till hemlandet plundras de av rysktalande rånare.

Nyligen rapporterades två sådana rån på en och samma dag i Ystad hamn. Enligt kommunpolis Patric Nihlén är uppgifterna knapphändiga och båda utredningarna har redan lagts ned.

– Det finns inte mycket att gå på. Gärningsmännen ska ha pratat ryska eller möjligen ukrainska, men även ett och annat polskt ord förekom så det är inte uteslutet att det rör sig om landsmän som rånar landsmän, säger Nihlén till SVT Nyheter.

Stora mängder kontanter

I båda fallen kom förövarna över stora mängder kontanter som deras offer bar på sig. Enligt Patric Nihlén följer händelserna ett välkänt mönster sedan flera års tid, där rån mot polska män ibland utförts i både Ystad hamn och på Malmö airport med bara någon timmes mellanrum.

Det talar för att rånarna är välorganiserade och går systematiskt tillväga.

– De nu aktuella rånoffren bar sina pengar i små väskor runt halsen, väl synliga. Gärningsmännen har antagligen iakttagit dem noga hela den tid de vistats i hamnen, i väntan på rätt tillfälle, säger Patric Nihlén.

I videon kan du höra kommunpolis Patric Nihlén berätta mer om rånmönstret polisen sett de senaste åren.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer