Se de gömda betongfigurerna i Malmö – och vilka reaktioner de får. Foto: SVT

Gerillakonst i Malmö väcker uppmärksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Förra hösten började små figurer i betong dyka upp längs med havet i Limhamn. Bakom konstverken döljer sig en anonym konstnär från Malmö som har smak för det utomjordiska.

– Hela konceptet kring utomjordiskt liv är något som intresserar mig mycket. Att träffa på en relik med utomjordiskt motiv får betraktaren att möjligtvis fundera kring meningen och varför det skapades, säger konstnären.

De är inte helt lätta att hitta. En del av figurerna är inte större än en handflata. Runt om i Malmö finns de, flest placerade längs med havet i Limhamn.

Initiativet kommer från en lokal konstnär som kallar sig Betongbror på Instagram. Där delar han bilder på sin konst och även koordinatorna var det går att hitta alla de små figurerna.

– När viruset spred sig runt världen började gallerior och utställningar ställas in. Jag fick idén till att skapa min egna utställning, en säker konstutställning som är tillgänglig för alla att gå på, säger konstären.

Behöver inte gå på museeum

Gerillakonst är ett samlingsbegrepp för konst som ställs ut på offentlig plats utan tillstånd. Det kan vara allt från grafitti till att klä lycktstolpar i garn. Malmöbon Filippa Billbäck tycker det är bra att det finns konst som är tillgänglig för alla.

– Man behöver inte gå på ett museum för att se konst utan det är till för att alla ska kunna njuta av det. Jag gillar verkligen idén, säger hon.

Hur ser du på att du sätter ut konst utan tillstånd?

– Motiven är genomtänkta i form av placering så att det inte är någon som kan snubbla på det eller skada sig.

Blivit vandaliserad

Några av betongfigurerna har blivit stulna eller förstörda.

Hur ser du på att flera av dina verk har blivit vandaliserade?

– Jag ser det som en del i konsten. Vissa skulpturer, äggen till exempel, är även gjorda så att förbipasserande kan göra valet att ta med den hem, förstöra den eller låta den vara kvar så att andra kan ta del av den. Om någon vill vandalisera verken så uppmanar jag dem om det gör dem lyckliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.