Emir, Eddie och Izeta och deras mamma får stanna i Sverige. Foto: Bernard Mikulic

Glädjeyra när utvisningshotade barn får stanna

Uppdaterad
Publicerad

De tre barnen från Bosnien har varit familjehemsplacerade i flera år och talar bara svenska. I dag nåddes de av ett efterlängtat besked. Migrationsdomstolen går på deras linje och utfärdar permanenta uppehållstillstånd.

– Jag är så otroligt glad. Är det sant? Är det sant? Jag kan inte fatta det, säger den biologiska mamman och gråter av glädje när SVT Nyheter Skåne når henne om beskedet om att hon och hennes tre barn Emir, Eddie och Izeta får stanna i Sverige.

– Jag har varit så rädd och orolig under så lång tid. Jag blir bara så otroligt glad, säger hon.

Mamman och barnen kom till Sverige från Bosnien 2014 och sökte asyl. Men mamman kan inte ta hand om barnen och de har i tre år levt i olika familjehem.

SVT Nyheter Skåne berättade om mamman och de tre barnen, tre, fyra och fem år gamla, i höstas. Då hade de fått beskedet att Emir, Eddie och Izeta skulle utvisas.

Firar med tårta

Det råder glädjechock även hos familjerna Hakala och Bondesson, där barnen bor. Beskedet att de utvisningshotade barnen och mamman nu får stanna i Sverige är obeskrivligt.

– Äntligen kan vi börja leva, utbrister Tommi Hakala i Påarp, där Emir bott de senaste åren.

– Den närmsta känslan jag kan beskriva är glädjen av att få barn, säger han och berättar att han känner en sådan tacksamhet och ren och skär glädje.

Fyraårige Emir har svårt att greppa orsaken till glädjeyran.

– Han är så liten så att han förstår det inte ännu, men han vet att vi ska fira med tårta ikväll och att han får blåsa ut ljusen, säger Tommi Hakala.

För första gången på flera år ser barnens framtid ljus ut, utbrister han, och hoppas att Emir får stanna hos dem.

Tårtkalas hos familjen Hakala när Emir får stanna. Foto: Privat

”Man kan gråta av glädje också”

Hos familjen Bondesson skålas det också i bubblande i läsk.

–Jag fick beskedet när jag skulle hämta Eddie från förskolan, berättar Jenny Bondesson, som till en början hade svårt att tro på Migrationsdomstolens beslut.

– Jag har gråtit glädjetårar och vi har köpt läsk för att fira ikväll tillsammans med alla Eddies kusiner, skrattar Jenny Bondesson.

Enligt henne är Eddie, som är fem år, jätteglad även om orsaken till den plötsliga feststämningen inte riktigt bottnat än.

– Jag får förklara senare för honom att man kan gråta av glädje också, förklarar Jenny Bondesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.