Delar av glädjebandet under en repetition. Foto: SVT

Besparingar i kommunen – då tvingas Glädjebandet i Hässleholm lägga ned

Uppdaterad
Publicerad

I ett pressat ekonomiskt läge har Hässleholms kommun dragit in allt ekonomiskt stöd till studieförbund. Något som drabbar Glädjebandet.

– Det är tråkigt, mycket tråkigt att kommunen gör så, säger Kenneth Hansson som är sångare i bandet.

Glädjebandet drivs sedan tio år tillbaka av ABF. Alla medlemmar i bandet är funktionsvarierade.

– Verksamheten har varit beroende av det ekonomiska stöd vi fått från kommunen, säger Anders Berling verksamhetsansvarig ABF Hässleholm och fortsätter:

SVT kartlägger kommunernas ekonomi

– Det intressanta är att det är kommunen som från början ville att vi skulle starta den här verksamheten.

”Glädja folk”

Nu har det ekonomiska stödet dragits in, vilket gör att det inte går att driva vidare Glädjebandet. För Ulric Adelborn som spelar bas har bandet betytt mycket.

– Det är känslor. Man får ge vänner kramar och får spela fin musik. Och glädja folk, säger han.

Mats Nordgren som är musikalisk ledare för bandet tycker att det är tråkigt att bandet läggs ned.

– För de här deltagarna har det blivit en stor del av deras identitet att de är med i bandet. Det är mycket tråkigt att det läggs ned, även för oss ledare, det har varit en sådan glädje att komma hit, säger Mats Nordgren.

Valde mellan studieförbund och fritidsgårdar

Anledningen till att kommunen nu väljer att dra in allt ekonomiskt stöd till alla studieförbund är enligt Winnie Aronsson (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, den dåliga ekonomin. Kultur- och fritidsnämnden fick inför 2020 ett sparbeting där de var tvungna att spara in 9,5 miljoner kronor.

– Vi var tvungna att antingen att dra in på stödet till studieförbunden eller stödet till fritidsgårdar. Då tyckte vi att det viktigaste var att inte den dåliga ekonomin skulle drabba barnen, säger Winnie Aronsson (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger kommunernas ekonomi

Mer i ämnet