Foto: SVT

Glöm röda brandbilen: Här är nya superbussen

Publicerad

Vid skånska storbränder syns ofta räddningstjänstens ledningsbuss. En buss som nu har fått en ersättare med modernaste teknik.

Den ska rycka ut vid stora händelser och katastrofer i Skåne. Och den stora vita ledningsbussen kommer vara hjärnan vid insatserna i samband med exempelvis en stor brand eller en kemikalieolycka.

”Fantastiskt verktyg”

En uppenbart nöjd operativ chef för Räddningstjänsten, Joakim Ilmrud, visar oss runt i fordonet på vars sida ett rum kan dras ut till ett stabsrum med plats för minst 14 sittande.

– Det här är ett fantastiskt ledningsverktyg, säger han.

Bra att ha vid påvebesök

Det har talats om att den kan komma till användning vid det kommande påvebesöket och att den hade varit perfekt vid den stora olyckan vid Tranarpsbron. Stabsrummets väggar är klädda med stora TV-skärmar och på en av dem kan man exempelvis visa bilder från en drönare, berättar Joakim Illmrud.

Kostade skattebetalare 3,8 miljoner

För att kunna vara så nära händelsen som möjligt har bussen eget elverk och luften till den går genom filteragregat.

Skånes skattebetalare står för 3,8 miljoner kronor av totalkostnaden på 6,3 miljoner kronor och MSB för resterande 2,5 miljoner kronor.

Den gamla röda bussen pensioneras

Den nya ”high-tech-bussen” ersätter den gamla röda ledningsbussen från tidigt 80-tal.

– Den kommer nu att pensioneras och gå på nya äventyr, säger Joakim Ilmrud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer