Veteåker. Arkivbild. Foto: Leif R Jansson/TT

God skörd i sikte för de skånska bönderna

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens väder bådar gott för landets lantbrukare som väntas få en riktigt bra skörd i år. Grödorna ser väldigt fina ut så här långt. Det visar den senaste fältrapporten från maj månad från Hushållningssällskapet.

I Skåne vajar höstkorn som vackert gått i ax medan sådden knappt har kommit i gång längst i norr. Trots de olika förutsättningarna i landet ser det ut som att lantbrukarna får ett betydligt bättre år i år än i fjol, då halva skörden gick förlorad på grund av torkan.

Ovanligt mycket spannmål och oljeväxter såddes i höstas och enligt Hushållningssällskapet ser höstgrödorna väldigt fina ut på de flesta håll i landet. Kommer det lagom mycket regn, kan det bli mycket goda skördar.

– Allt hänger på vattentillgången. Om det bara kommer vatten, har vi höstsädsbestånd som kan ge kanonskörd, säger Anna Linnell, växtodlingsrådgivare på HS Konsult i Mälardalen.

Mer regn behövs

Enligt Ida Lindell på Hushållningssällskapet i Skåne har det regnat i östra Skåne där det brukar vara torrt, medan det varit torrt i västra  Skåne där det i vanliga fall brukar regna mer. Men totalt sett ser det väldigt bra ut både i höstsädesbestånden och vårgrödorna i Skåne.

”Det är långt till skörd, men just nu ser bestånden lovande ut. Det behövs mer regn i västra Skåne och det börjar torka på lättare jordar, men vi ser inget nytt 2018 i antågande. Där det är fuktigt ser vi större svampangrepp än normalt. För sockerbetor och potatis ser det normalt ut.”, skriver Ida Lindell i rapporten.

Nypotatis och jordgubbar

Vallskörden, högt gräs som slås för att få hö och foder till nötkreatur, hästar och får, började omkring den 20 maj i Skåne och väntas bli normal i år.

Vad det gäller de svenska sommardelikatesserna ser prognosen också god ut. Färskpotatisen växer och plockas sedan ett litet tag tillbaka främst på sydkusten och Bjärehalvön.

Enligt Ida Lindell bör det inte vara några problem med att få tag på nypotatis till Kristi himmelfärdsdagen och nationaldagen. Jordgubbar är också på gång och börjar plockas på friland sista veckan i maj i Skåne.

Exporten väntas öka

I år odlas ovanligt stora arealer vete (471 000 hektar) och oljeväxter (108 000 hektar) i Sverige. Det betyder att mer än vanligt måste exporteras.

Exportpriserna påverkar även priserna på hemmamarknaden och därför är det inte säkert att en stor skörd, ger de svenska bönderna mer pengar i plånboken.

Det förväntade priset just nu på vete i skörden ligger på runt 1,40 kronor per kilo. Men goda väderförhållanden i Ryssland, Ukraina och övriga delar av Europa väntas pressa priset. Dessutom har kostnaderna för gödning och andra insatsvaror ökat.

Hushållningssällskapets fältrapport

Fältrapporten är en sammanställning om odlingsläget i fält från Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare.

Källa: Hushållningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.