Ingrid Marie är en av de vanligaste äppelsorterna i Sverige. Foto: TT

Goda äpplen med skönhetsfel

Publicerad

Det varma sommarvädret har satt smak på svenska äpplen. Men återkommande oväder med hagelskurar har skadat cirka 60 procent av skörden. Delar av den går därför förlorad eller får säljas som klass II, enligt Äppelriket Österlen.

Vädret har varit gynnsamt både för arom och smak. Äppelrikets vd Henrik Stridh talar om en historisk äppelårgång och en perfekt balans mellan syra och sötma.

Odlarna har just börjat skörda sina tidigaste äppelsorter och ser nu alltså också resultatet av sommarens hageloväder.

En hagelskada innebär en skada på skalet, olika beroende på hagelkornets form och hårdhet. Ett mjukt hagelkorn vållar i regel oftast bara en liten skada, en skönhetsfläck på ytan. Men ett hagelkorn med vassa kanter kan slå hål på skalet med följd att äpplet ruttnar i förtid på träden.

Enligt Henrik Stridh ser årets äppelskörd ändå ut att bli bra volymmässigt. Håller bara värmen i sig utvecklas frukterna bra och äpplena får en bra storlek.

Äppelriket är en ekonomisk förening med ett 90-tal fruktodlare i Skåne, Blekinge och Småland. Företaget säljer två tredjedelar av all svenskodlad frukt, mellan tio och 14 miljoner kilo per år.

Åttiofem procent av frukten är äpplen. Den vanligaste sorten är Ingrid Marie.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.