Sjöräddningen uppmanar att märka badleksaker för att undvika onödiga räddningsinsatser Foto: Bernard Mikulic/SVT

Gör så här för att undvika onödiga räddningsinsatser

Uppdaterad
Publicerad

Nu uppmanar Sjöräddningssällskapet folk att märka sina badleksaker. Då blir det lättare att snabbt ta reda på om en större räddningsinsats behövs.

Det första rådet om en badleksak eller liknande flyter ut till havs är att inte simma efter och försöka hämta den. Det kan vara förenat med livsfara.

Sjöräddningssällskapet har nu dessutom tagit fram klisterdekaler som man kan sätta på sina badleksaker, surfbrädor, kanoter eller mindre båtar.

– Detta är en dekal för att man ska kunna identifiera förlorade föremål och då kan den som hittar föremålet kontakta ägaren innan man drar igång en stor sökaktion. Då bromsas hela insatsen och vi får veta att det är ingen person som saknas så att vi inte letar i blindo, säger Fredrik Hagenkötter på Sjöräddningen i Ystad.

Om räddningspersonal hittar ett föremål med namn så kan man ringa ägaren och på det sättet få reda på om någon saknas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.