Foto: SVT

Pensionärer provar graffiti i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Graffiti har länge förknippats med en ungdomlig undergroundkultur. Men i Lund har även en äldre generation fått chans att testa konstformen.

Deltagarna sprejar sina första ”taggar”, graffitikonstens signaturer. Med stora bokstäver står ”SPF” skrivet över tre väggar.

Förkortningen står för Sveriges Pensionärsförbund. På tisdagen var några av medlemmarna inbjudna till Stenkrossen i Lund för att provmåla.

Ann-Marie Jönsson leder arbetet vid en av väggarna. Hon sprejar mörka konturer. När händerna inte når upp till ovansidan av bokstäverna, ber hon om hjälp.

– Jag har varit ganska skeptisk mot graffiti tidigare. Jag har tyckt att målningarna var nedskräpning på allmänna platser, säger Ann-Marie Jönsson.

Främmande uttryck

Hon är inte den enda som möter en kultur de tidigare varit främmande inför. Maken Lennart Jönsson kallar klotter för ett ”otyg”, men menar att professionella målningar är mycket kostnärliga.

– Amatörerna ska nog hålla sig därhän, och det vi har åstadkommit är nog mycket amatörmässigt gjort, säger han och skrattar.

Aktiviteten på Stenkrossen anordnades som ett samarbete mellan SPF och Studieförbundet Vuxenskolan. Konstnären Joakim Starkenberg leder undervisningen. Han säger att nybörjare på graffiti tenderar att göra om samma misstag.

– Det är svårt att hålla sig till en skiss. Många vill gärna ”freestyla” och kladda. Det är vanligt att man håller sprayflaskan för långt bort från väggen, säger Joakim Starkenberg.

Lockar till mer

Efter en timmas undervisning säger sig flera av deltagarna ha fått en ny uppfattning av konstformen. Åke Emilsson är en av dem som dröjer sig kvar längst och studerar väggarna.

– Graffiti är inte klotter – det är konstverk. Det är så intressant att se hur det växer fram. Jag kan nästan se en Rembrandt i mig själv. Det är roligt och vi måsta göra om det, säger Åke Emilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.