Id-kontroller på Kastrup 2016. Foto: Emil Langvad/TT

Gräns- och id-kontrollernas öde avgörs

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av veckan måste regeringen bestämma sig för om id- och gränskontrollerna ska vara kvar eller inte. Id-kontrollerna som infördes för att minska flyktingströmmen till Sverige upphör att gälla på fredag.

– En komplex fråga, upprepar statsministern.

Beskedet från regeringskansliet är att frågan om förlängning eller inte bereds. Samma svar gäller gränskontrollerna som gäller fram till den 12 november.

Sveriges gränskontroller

– För vår verksamhet och för våra kunder som åker över bron, så vore det väldigt bra om man kunde slopa kravet på både id- och gränskontroller, säger Magnus Andersson, tågchef på Skånetrafiken.

– Men vi ser väl inga sådana tecken, trots allt, utan utgår närmast ifrån att det blir en förlängning – och då hoppas vi att förlängningen inte blir så lång.

Grönt ljus

Förra veckan gav EU-kommissionen klartecken för att förlänga gränskontrollerna i ytterligare tre månader, men regeringen har ännu inte gett besked om man vill utnyttja den möjligheten.

– Vi vet att i den här regionen är det väldigt känsligt, inte minst i Skåne så tycker man inte om det här. Vi skulle helst inte vilja behöva ha detta, så det är en komplex fråga och det är därför vi bereder, säger statsminister Stefan Löfven (S) efter ett nordiskt toppmöte i Köpenhamn på frågan om varför beskedet om id- och gränskontrollernas framtid dröjer.

TT: Hur länge är det rimligt att pendlare och transportörer ska vänta på besked?

– Det är viktigt att vi får ett korrekt besked och korrekt beredning. Vi hade naturligtvis helst velat vara klara redan nu, men nu är vi inte det, säger Löfven.

Kontrollerna är egentligen ett avsteg från reglerna om fri rörlighet inom passunionen Schengen, men förra årets många flyktingar ansågs vara skäl nog för att Sverige, Tyskland, Danmark, Österrike och Norge skulle få återinföra gränskontroller. Trots att antalet flyktingar minskat drastiskt sedan förra hösten anser EU-kommissionen att det fortfarande råder extrema omständigheter.

Migrationstryck

I dagarna möts Nordiska rådet i Köpenhamn. Riksdagsledamoten Hans Wallmark (M) vill att de nordiska politikerna där gemensamt ska ställa krav på att kontrollerna blir kvar.

– Det finns ett stort migrationstryck mot Europa och EU har dysfunktionella funktioner för att hantera den här typen av migrationsströmmar. Vi behöver någon form av kontroller, säger Wallmark.

Samtidigt anser Wallmark att något måste göras för att förenkla vardagen för resenärer i Öresundsregionen, till exempel genom att slå ihop gräns- och id-kontrollerna.

– Och kanske ska vi undersöka förutsättningarna för en gemensam nordisk, eller åtminstone svensk-dansk, kontroll mellan Tyskland och Danmark. Allt för att både ha kvar kontroller och göra det enklare att vara sundsmedborgare, säger han.

Enklare kontroll

Även danska tågbolaget DSB, som ansvarar för id-kontrollerna på Kastrup, håller på att testa nya upplägg för att förenkla tillvaron för resenärerna och få trafiken att flyta bättre. Om testen faller väl ut kommer resenärerna slippa att byta perrong på Kastrup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet