Regeringen skärper gränskontrollerna, samtidigt som id-kontrollerna på bussar, tåg och färjor över Öresund tas bort. Foto: TT

Gränskontrollerna fortsätter i sex månader till

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har beslutat att förlänga gränskontrollerna i södra Sverige i ytterligare sex månader, till mitten av maj 2018, berättar justitieminister Morgan Johansson (S) till TT.

– I går kväll notifierade vi EU-kommissionen att Sverige avser att besluta om att fortsätta med de gränskontroller vi har i södra Sverige, framför allt mot Öresundsområdet och Danmark, förklarar justitieminister Morgan Johansson (S) på väg in till dagens justitieministermöte i Luxemburg.

TT: Varför?

Sveriges gränskontroller

– Vi anser ju att säkerhetsläget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser. Inte minst mot bakgrund av det terrorbrott som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt angeläget att vi har kontroll och vetskap över vem som kommer in i Sverige.

Alla förlänger

Samtliga de länder som redan nu har återinfört gränskontroller inom Schengensystemet har nu meddelat EU-kommissionen att de tänker förlänga i ytterligare sex månader. Efter Danmark, Tyskland och Frankrike har nu även Sverige, Österrike och Norge gjort samma sak.

– På en vanlig vecka så vägrar vi nu inresa för ungefär 200 personer. Så det finns ett antal individer som rör sig runt om i Europa som inte har uppehållstillstånd och det är klart att ser situationen ut så måste vi från vårt perspektiv ha de säkerhetsåtgärder som vi har vidtagit, säger Morgan Johansson.

TT: Vad räknar ni med för form av gehör från EU-kommissionen?

– Jag träffade EU-kommissionären (Dimitris) Avramopoulos nu på morgonen och diskuterade detta. Vi är ju inte ensamma om det här och det gör att jag tror att den samlade bilden från EU-kommissionen kommer att bli sådan att det här är någonting som man måste acceptera i det här läget.

EU-kommissionen har tidigare rakt ut meddelat att man inte kommer att acceptera förlängda gränskontroller med hänvisning till flyktingkrisen. Samtidigt har man – efter hårda påstötningar från de gränskontrollerande länderna – öppnat för förlängda kontroller av säkerhetsskäl i stället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet