Anders Ygeman positiv till ny överenskommelse med Danmark Foto: TT

Ygeman: ”Hoppas på en normal tidtabell”

Uppdaterad
Publicerad

Danska myndigheter är redo att tillåta svenska poliser utföra gränskontroller redan på Kastrup. Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) kallar det för det första riktiga steget att underlätta för pendlarna. Men utökade resurser blir det inte tal om.

Som det ser ut i dag får svensk polis inte gå ombord på tåget innan det anländer till Hyllie. Men nu är danska justitiedepartementet redo att ändra på detta, vilket innebär att svensk polis kommer få befinna sig i Köpenhamns flygplats, Kastrup. Det skriver departementet i ett pressmeddelande.

– Jag hoppas att det kommer att innebära en normal tidtabell, säger Anders Ygeman till SVT Nyheter Skåne.

Sveriges gränskontroller

Enligt Anders Ygeman har det pågått förhandlingar mellan Danmark och Sverige sedan strax efter att Sverige införde de omtalade gränskontrollerna.

– Det har varit ett antal möten. Dels på ministernivå men också på tjänstemannanivå mellan Sverige och Danmark, säger han.

Ett ovanligt beslut

Det hör inte till vanligheterna att svensk polis får befogenheter i Danmark. Beslutet från Danmarks sida är utanför gängse ramar.

– Normalt sett går det inte att göra så här. Vi vill ha utökade möjligheter att hjälpa varandra i den här frågan, säger Anders Ygeman och syftar på samarbetet mellan Sverige och Danmark.

Han säger också att det nya arbetssättet kommer att bli mer resurskrävande för polisen. Detta eftersom poliserna som genomför kontrollerna på tåget från Kastrup kommer att behöva lägga tid på att åka sträckan mellan Hyllie och Kastrup utan att kunna göra några kontroller.

Ytterligare resurser till polisen kommer dock inte att skjutas till. Anders Ygeman hänvisar till att det redan har tillkommit extra polisresurser till Malmöområdet.

Vill inte kommentera

På gränspolisen var det på måndagen ingen som ville uttala sig om det danska justitiedepartementets beslut. Gränspolischefen i region Syd, Michael Mattsson, låter hälsa att han ännu vet för lite om detaljerna för att kunna kommentera.

I en intervju med SVT Nyheter i november var han dock tveksam till att klara uppgiften utan fler poliser.

– Först och främst måste man bestämma sig för vilken ambitionsnivå vi ska ha. Ska den vara likadan som den är i dag, då kommer vi inte klara det med de resurser vi har i dag, sa Michael Mattsson den 4 november.

Avtal  inom några veckor

Än är inga överenskommelser påskrivna. Ingrikesminister Anders Ygeman vill inte gå ut med något exakt datum då han tror att beslutet kan träda i kraft. Men han hoppas att allting ska vara formellt undertecknat inom några veckor.

– Det här är det första riktiga steget för att underlätta för pendlarna, säger han

Förkortar restiden

Danmark har tidigare varit negativt inställd till det svenska önskemålet om att låta svensk polis genomföra kontroller. Det skulle i sådana fall ändras med det nya avtalet och kontrollerna kan då genomföras snabbare.

– Det här var en härlig nyhet. Det här har vi väntat länge på, tretton månader har det tagit, säger Ture Ertmann, pendlarrepresentant.

Polisen skulle då ha fem minuter på sig att kontrollera passagerarna innan tåget når Hyllie station.

– Det enda vi saknar är en tidpunkt för när förändringen genomförs, och vi vet ju ännu inte hur den svenska polisen ställer sig. Det krävs ju mer personal, eftersom kontrollanterna hela tiden måste åka tillbaka till Danmark för att ta ett nytt tåg, säger Ture Ertmann, pendlarrepresentant.

Hård kritik från pendlare

Gränskontrollerna på stationen i Hyllie har inneburit längre restider, något som pendlare varit väldigt kritiska mot.

Enligt danska justitiedepartementet kommer beslutet inte att lösa alla de problem som uppstått med ID- och gränskontrollerna, men förväntas underlätta för pendlare. Beslutet välkomnas även av Skånetrafiken.

– Vi är väldigt glada för det här beskedet. Jag hoppas att de som hanterar detta på nationell nivå nu sätter sig ned snabbt och agerar så att svenska kontrollanter snart kan börja arbeta  på tågen när de lämnat Kastrup, säger Joakim Agartson, chef för affär- och marknads Skånetrafiken.

Ett avtal förväntas enligt justitieministeriet ingå inom kort. Efter det kan förändringarna komma att gälla snabbt enligt Skånetrafiken.

– Tidsbesparingen blir 10-20 minuter beroende på varifrån man åker. Vi kan ställa om snabbt och ändra i våra tidtabeller om vi får ett positivt besked, säger Joakim Agartson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet