Beskedet: 15-årige Ali får inte stanna

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig afghansk pojke riskerar att utvisas till Italien – trots att han försökt begå självmord vid ett flertal tillfällen.

Men gränspolisen säger att de inte har någon möjlighet att låta migrationsverket ompröva beslutet.

Ali är 15 år och har flytt från Afghanistan. Hans första möte med Europa var Italien, där våldtogs han av tre av tre män i ett flyktingläger. I vintras kom han till Sverige. Han är svårt traumatiserad, så svårt att han nu vårdas på akutmottagningen för barn- och ungdomspsykiatrin.

– Han är i så dålig form att han inte skulle ha en skugga av en chans att klara sig i det hårda klimatet i Sydeuropa, säger Annette Cromwell som är Alis gode man.

Migrationsverket har beslutat att utvisa Ali till Italien på grund av EU:s Dublinförordning. Den säger att asylprövningen ska göras i det land som personen först kommer till.

När han fick sitt första avvisningsbeslut sydde han ihop sin mun, och vid ett flertal tillfällen har han försökt ta sitt liv. Men för några dagar sen kontaktade migrationsverkets handläggare gränspolisen och lämnade nya uppgifter om Alis psykiska hälsa, omständigheter som handläggaren ansåg vara särskilt ömmande. Men de uppgifterna är inget som förändrar beslutet enligt gränspolisen, och de tänker inte lämna över ärendet till migrationsverket.

– Det är inget vi har tänkt att göra nu, det uppdraget vi har fått är att verkställa den här killen till Italien, när att han så att säga har förklarats frisk av läkaren, säger Peter Norén, kriminalinspektör vid gränspolisen i Malmö.

Den enda möjligheten för Ali att få sitt ärende prövat igen är om det kommer in nya uppgifter om hans ohälsa.

– Är det så nu att det finns nya omständigheter som pekar på ett försämrat mående så är det naturligtvis uppgifter som vi kan titta på igen, men då krävs det att vi får in de här uppgifterna i form av läkarintyg eller annat, säger Fredrik Bengtsson, pressansvarig på Migrationsverket.

Alis gode man Annette Cromwell berättar att en jurist just nu håller på att skriva till migrationsverket om de nya omständigheterna – och hon vill att de ska undersöka Alis ärende igen.

– Ge ärendet tillbaka till migrationsverket, för det är något fel och galet som är begånget, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer