– En ny enhet ska arbeta mot internationell och organiserad brottslighet, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region syd. Foto: Ida Roos/SVT

Gränspolisen förstärker arbetet mot grov organiserad brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Gränspolisen i Syd bildar en ny enhet som ska arbeta mot organiserad och internationell brottslighet.

– I detta arbete har vi som mål att vid gränsen, och genom uppsökande verksamhet inne i landet, identifiera individer som begår upprepad brottslighet, säger Mats Berggren, chef för gränspolisen i region Syd.

Bakgrunden till omorganiseringen är att gränspolisens uppdrag i regionen har blivit allt mer omfattande. Antalet anställda har vuxit från 90 medarbetare 2015 till 450 idag.

– Det beror på flyktingströmmarna som varit samt den återinförda gränskontrollen mot Schengenländer som vi levt med under ganska många år och andra saker som gjort att vi ökat vår numerär, säger Mats Berggren.

Fokus på organiserad brottslighet

Den nya enheten kommer att fokusera på grov organiserad och internationell brottslighet som illegal migration, terror, tillgreppsbrottslighet, människohandel och människosmuggling.

– Det blir kontroller vid gränsen, som hittills, och vi går ombord på tågen och kontrollerar, säger Mats Berggren.

Stärker spaningsverksamheten

Nu växlar man även kompetens så att fler poliser kommer att arbeta vid gränsen. Spaningsverksamheten med utplacerade grupper som arbetar med inre gränskontroller kommer också att stärkas.

– Men en av de viktigaste sakerna som vi stärker nu är vår operativa ledning där vi får dedikerade underrättelseresurser till gränsverksamheten, så vi kommer kunna bli mycket spetsigare i hur vi riktar in våra kontroller, säger Mats Berggren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer