Grisbonden i Trelleborg bränner diesel när elen blir för dyr

Uppdaterad
Publicerad

Under sex timmar i måndags när elen var som dyrast kopplade grisbonden Per Ohlsson loss sig från elnätet och körde sitt dieselaggregat för att hålla i gång sin gård.

Per Ohlsson hade hört att det skulle bli rekordpriser på el i måndags och på morgonen gick han in och kollade vad det skulle kosta.

Han betalar ett spotpris för varje timme och efter överläggningar med gårdens ekonom bestämde han sig för att vid klockan 14 stänga av sin vanliga strömförsörjning och övergå till dieselaggregat han köpt in som reservel vid strömavbrott.

– Det är inte det absolut miljövänligaste sättet att göra detta men det är ändå en hälsning till Stockholm att jag kan producera strömmen billigare här än jag kan köpa från nätet, säger han.

Spreds i sociala medier

Han bestämde sig också för att lägga ut en video på tilltaget på sin privata Facebooksida. En video som snabbt fick stor spridning.

– Reaktionerna har varit ofantliga. Det var inte alls vad jag hade förväntat mig.

Totalt körde Per Ohlsson på dieselkraft till förmån för det vanliga elnätet i sex timmar under måndagen.

– Går priserna upp som de var i måndags så kommer jag att göra det igen. Det är ingen tvekan.

Beställt solpaneler

Men dieselaggregatet är inte det enda sättet som han planerar att säkra strömförsörjningen och ekonomin om elpriserna fortsätter vara höga. Till våren är solpaneler beställda för att monteras på gården.

– När det är så stora och varierande priser så blir det mycket mer intressant att ha solceller, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.