Skånes universitetssjukhus i Lund. Foto: Emil Langvad/TT

Grönt ljus för Region Skånes miljardsatsning

Publicerad

Arbetet med att byta ut Region Skånes IT-system kan dra igång. Drygt en miljard kronor ska bland annat läggas på ett nytt journalsystem.

Det var i september förra året som Region Skåne meddelade att de skulle satsa 1,046 miljarder kronor på ett nytt IT-system. Uppdraget gick till den amerikanska IT-jätten Cerner men upphandlingen överklagades av ett annat företag. Nu skriver Region Skåne i ett pressmeddelande att överprövningen hos Förvaltningsrätten uteblir efter att företaget dragit tillbaka sitt yrkande och därmed kan satsningen dra igång.

– Det är ett efterlängtat besked. Inte minst för våra medarbetare som med det nya systemet kommer att kunna ägna mer tid åt patienter och mindre tid åt administration, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i pressmeddelandet.

Förutom ett nytt journalsystem omfattar upphandlingen all annan informationshantering inom sjukvården. Enligt Region Skåne kommer det nya systemet bland annat kunna öka patientdelaktigheten och förbättra arbetsmiljön för medarbetare.

– När vi har ett och samma system för primärvården och sjukhusen ska inte patienten behöva upprepa sin historia vid varje vårdkontakt, säger Alf Jönsson, regiondirektör i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.