Jakten på falskt godis har blivit del av Malmö stads arbete mot organiserade brottslighet. Foto: SVT

Grossister i Malmö fuskade med godis – polisutredningarna läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Inspektörerna i Malmö upptäckte att flera godisgrossister sålde gammalt godis som packats om i nya lådor med nya etiketter. Men åklagaren väljer nu att lägga ner samtliga polisutredningar.

Gammalt godis till försäljning med falska etiketter. Moms- och skattefiffel. Det är vad miljöinspektörerna i Malmö har upptäckt hos flera Malmögrossister. Miljöförvaltningen har gett försäljningsförbud på uppemot hundra ton falskt och gammalt godis bara de senaste åren.

Det berättade SVT Nyheter Skåne om i somras.

Godisfusket i Malmö

Inspektörerna på miljöförvaltningen i Malmö hade under 2017 och 2018 lagt märket till hur flera grossister i staden hade tusentals tomma plastlådor på lagret. Samtidigt fanns godis med falska etiketter på hyllorna till försäljning. Vid närmare granskning av fakturorna visade sig också att grossisterna hade handlat med målvaktsföretag i framför allt Danmark.

Totalt handlade det om tonvis med gammalt godis som misstänks ha sålts vidare i falska emballage.

En av grossisterna i Malmö sålde godis för 9,5 miljoner till danska målvaktsföretag. Foto: Fredrik Svenningsson

– Det handlar om anmärkningsvärt stora mängder. Vi har skickat vidare ett par av de här ärendena till polisen, sa Arvid Nordland till SVT i somras.

Polisanmälde tre grossister – utredningarna har lagts ner

Eftersom det förfalskade godiset bryter mot flera regler för livsmedelssäkerhet polisanmälde Malmö stad de tre grossisterna. Inspektörerna misstänkte också att det handlade om varumärkesintrång och bedrägeri.

Samtidigt har Skatteverket gjort utredningar mot flertalet företag för skattebrott.

På lådor med godiset m&m:s, en chokladtäckt jordnöt, stod att produkten ”kan innehålla spår av jordnötter”. Foto: Miljöförvaltningen, Malmö stad

Men nu har besked från åklagaren kommit: Samtliga tre fall läggs ner.

Det beror dels på att brott inte kan styrkas, dels på att två av tre bolag har gått i konkurs och företrädare inte går att få tag på.

– Brotten begicks innan den 1 januari 2019, då var det bara böter i straffskalan för livsmedelsbrott. Då har polisen inte lika stora möjligheter att utreda brotten. Sen har ju två av bolagen gått i konkurs och då blir det böter mot ett bolag som inte har några pengar, säger Arvid Nordland på miljöförvaltningen i Malmö.

Den 1 januari 2019 skärptes straffen för livsmedelsbrott till som högst två års fängelse.

SVT Nyheter har sökt åklagaren för en kommentar, utan att lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Godisfusket i Malmö

Mer i ämnet