Grovt koppleriärende i Malmö tog fem år att utreda

Publicerad

I fem år har polisen och åklagarmyndigheten i Malmö utrett ett grovt koppleriärende. När rättegången skulle starta kom inte den tilltalade och rättegången fick ställas in.Ulrika Rogland som är advokat och målsägandebiträde är mycket kritisk till den långa handläggningstiden.

För fem år sedan, 2014 greps en då 29-årig man misstänkt för grovt koppleri. Enligt åtalet ska han ha ”främjat” och tjänat pengar på att hans dåvarande sambo sålde sex mellan 2009 och 2014.

– Hon har förmåtts att sälja sig under den här långa tiden trots att hon var väldigt skör redan från början, säger Ulrika Rogland som är kvinnans målsägandebiträde och som tidigare arbetat som åklagare i Malmö med engagemang kring vålds- och sexualbrott.

Den misstänkte kom inte till rättegången

Mannen har tidigare nekat till brott och hans advokat vill inte uttala sig om hur han ställer sig till anklagelserna idag.

I tisdags i förra veckan skulle rättegången ha startat men mannen dök inte upp.

– Det blev jättejobbigt för min klient som hade förberett sig i veckor för detta, säger Ulrika Rogland.

Hon är mycket kritisk till den långa handläggningen av ärendet.

Ulrika Rogland.

– Det har fått extrema konsekvenser för min klient, säger hon.

Inte prioriterat

Åklagaren Ulf Hansson menar att den långa handläggningstiden beror på ett omfattande utredningsmaterial men också på att han inte är den förste åklagaren på ärendet.

-Jag beklagar att det tagit så lång tid men det är inte heller prioriterat där till exempel ärenden med minderåriga måste gå före, säger han.

Mannen inte häktad

Mannen var häktad i början av utredningen men släpptes senare fri , något som Ulrika Rogland är kritisk till eftersom brottet anses som grovt. Enligt åtalet har det pågått under en lång tid trots att mannen känt till ”målsägandens fysiska och psykiska tillstånd”.

-Jag har inte sett att det finns skäl för häktning. Utredningen har ändå fungerat, säger Ulf Hansson.

Chefsåklagare Ola Sjöstrand på Malmö åklagarkammare vill inte uttala sig om fallet eftersom det ska upp i domstol nu.

– Men alla brott ska helst utredas bra mycket snabbare än fem år, säger han.

Nytt datum för rättegången är ännu inte bestämt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer