Foto: Ulrika Dilton/Crime City Rollers

Guldregn över skånska idrottare i skymundan

Uppdaterad
Publicerad

Deras sporter är små, och tävlingarna ofta angelägenheter för de redan frälsta. Men under SM-veckan får också rollerderbyspelare, lerduveskyttar och islandshästryttare sin kvart i rampljuset.

Flera skånska idrottare har tagit hem guld under helgens tävlingar i samband med SM-veckan i Norrköping. Svenska mästare i rollerderby blev för första gången Crime City Rollers från Malmö. Laget, som varit i final tre år i rad men blivit snuvade på vinsten alla gånger, kan nu för första gågen kalla sig bäst i landet efter finalvinsten mot Dock City Rollers från Göteborg.

– Jag har gråtit lite glädjetårar nu på morgonen. Det känns fantastiskt, säger Maria Pihel, en av lagets kaptener.

SM-veckan, som 2018 och 2019 kommer arrangeras i Skåne, är viktig för en liten sport som rollerderby, menar hon.

– Det är den för alla små sporter. Det är en möjlighet för oss att få gratis publicitet. Jag märker att folk som inte har någon aning om vad rollerderby är kommer och kollar.

Första guldet

För Brösarps jaktskytteklubb tävlade Fredrik Malmström som under söndagen tog hem SM-guldet i compaktsporting, en gren inom lerduveskytte. Fredrik Malmström är i Italien för fortsatta tävlingar i VM, men klubbens ordförande Per-Olof Lindgren menar att SM-guldet, det första någonsin för Brösarp, är betydelsefullt för klubben.

– För vår lilla förening med 80 medlemmar betyder det jättemycket. Att delta i SM-veckan betyder att vi får en publik, vi och andra icke-olympiska sporter som är lite i skymundan.

”Mer media”

Helena Kroghen Adalsteinsson från Klippan tog hem vinsten i grenen fyrgång på sin islandshäst Kavaler. Tävlingsgrenen, som för första gången var en del av SM-veckan, går ut på att visa upp de fyra gångarterna skritt, trav, galopp och tölt inför en jury och uppmärksamheten var större än någonsin.

– Jag tycker att det var väldigt bra att tävlingen var lagd under SM-veckan. Tidigare har bara ridsporttidningar varit intresserade, nu var det stpr skillnad, säger Helena Kroghen Adalsteinsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer