• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Gun Thorén i Vellinge. Foto: SVT

Gun på äldreboendet: ”Nu är oron total”

I Vellinge pågår det sex förundersökningar om misstänkta mordbränder den senaste månaden, varav tre de senaste dygnen. Kommun och polis ska nu samarbeta för att öka säkerheten på orten.

Representanter från kommun, polis och räddningstjänst fanns på plats vid fredagens snabbinkallade presskonferens med anledning av bränderna.

– Vi samverkar med kommunen och räddningstjänsten för att på bästa sätt säkra Vellingebornas trygghet, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford till TT.

Ett gripande av någon misstänkt är inte nära förestående även om polisen har förhoppningar om att kunna klara upp åtminstone några av brotten.

– I några av fallen kan vi se sådant som ger en känsla av framgångsfaktor, säger Westford.

På fredagens pressträff framgick det även att den utökade bevakningen i Vellinge kommer att kvarstå.

– Bevakningen har ökat i omfattning sedan i tisdags och den kvarstår tills vidare. Vi vill inte gå in på några konkreta detaljer av säkerhetsskäl men det är fler väktare nu, säger Jesper Behm Fransson, säkerhetssamordnare i Vellinge kommun, till SVT Nyheter Skåne.

Rädda för att sova

Bland de äldre i området är det många som är oroliga.

– Nu har det brunnit både framför oss och bakom oss. Nu är oron total på äldreboendet. Nu tycker jag att det här kryper under skinnet på en, säger Gun Thorén, en av de boende på äldreboendet Almgården i Vellinge, där det brunnit i två hus alldeles intill.

Hon berättar för SVT Nyheter Skåne på fredagen att hon talat med en av sina grannar som sitter i rullstol.

– Hon vågar inte gå och lägga sig ikväll, säger Gun Thorén.

Vad gör kommunen för att skydda de äldre i området?

– Vi inventerar våra fastigheter och objekt. Vissa objekt kan vara mer prioriterade än andra. Vi befinner oss i ett pågående akutläge och vårt fokus är att förhindra att det här sker igen. Det är polisens sak att jobba brottsförebyggande och med förundersökningarna. De anlagda bränderna har dock hittills varit i hus där ingen bott, säger säkerhetssamordnare Jesper Behm Fransson på Vellinge kommun.

Vakter dygnet runt

Ännu är det ingen som vet orsaken eller vet vem som kan tänkas ligga bakom bränderna, vilket gör att många spekulerar.

Vad skulle lugna dig?

– Jag kan inte förstå en sak. Varför använder man inte militärer till bevakning? En seriös bevakning dygnet runt är det vi vill ha. Just nu känner vi oss lite inringade, säger Gun Thorén till SVT Nyheter Skåne.

Den senaste branden var i ett bostadshus under uppbyggnad. Där fanns flera mindre brandhärdar och minst en person sågs inne på området när polis och räddningstjänst kom till platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vellingebränder

Mer i ämnet