Hade 100 kilo sprängmedel i stulen sportbil

Publicerad

En man i Staffanstorp stoppades med mängder av kokain i bilen. I hans hem fanns enorma mängder sprängmedel samt vapen – och drogspåren ledde till Nederländerna.

Fyra personer som pekas ut som gängmedhjälpare och smugglare åtalas, rapporterar skånska medier.

När en man i 40-årsåldern stoppades av poliser i april förra året fann de över 40 kilo kokain i dennes bil. När de sedan sökte genom hans hem i Staffanstorp fanns en stulen sportbil i garaget och inuti den förvarades drygt 100 kilo sprängmedel. I bostaden fanns också pistoler med ammunition.

Dumpades vid reningsverk

Natten efter tillslaget dumpades en mängd vapen och sprängämnen vid ett reningsverk i Staffanstorp, skriver Skånska Dagbladet. En annan man i Staffanstorp kopplades till detta och hemma hos honom fanns ännu fler vapen, varav flera automatvapen.

Förutom dessa två män finns en tredje åtalad, en man i Malmö. De tre beskrivs som ett slags konsulter åt de kriminella gängen.

Tiotals miljoner kronor

Narkotikans sammanlagda värde uppskattas till tiotals miljoner kronor och när polisen följde dess spår ledde de till Nederländerna, rapporterar Sydsvenskan. Kokainet som hittades i den allra första poliskontrollen kom från en kokainfabrik i orten Nijeveen, som beskrivs som den största av sitt slag som avslöjats.

En polsk medborgare åtalas för att ha fört drogerna till Sverige, genom att köra dem över Öresundsbron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer