Polisen undersöker brottsplatsen. Foto: Johan Dernelius

Hade skuld till faster – sköts med flera skott av kusinen

Publicerad

En man i 25-årsålders sköts ner vid Rosengårds centrum i somras. Han fick livshotande skador när han sköts med flera skott i bål, arm och höft. Idag åtalas hans 19-åriga kusin för dådet.

Motivet ska handla om att den skjutne mannen ska ha haft en skuld till sin faster, som är mamma till den åtalade 19-åringen.

– Jag menar att utredningen visar att motivet har varit en skuld. Den tilltalade och målsäganden är kusiner och målsäganden hade en skuld till den tilltalades mor, säger kammaråklagare Lisa Åberg.

Skuldens storlek är lite oklar men det handlar om ungefär 70 000 kronor som 19-åringen skulle driva in.

Livshotande skador

Det var den 7 juli förra året, mitt på dagen, som mannen sköts ner vid Rosengård centrum. Den skjutne mannen fick livshotande skador och var både medvetslös och nedsövd efteråt. Han träffades med flera skott i bålen, överarmen och höften.

– När målsäganden vaknade upp från narkosen namngav han skytten. Han har vidhållit det genom hela utredningen, säger Lisa Åberg.

Däremot har den misstänkte 19-åringen inte sagt något.

– Den tilltalade har genomgående sagt inga kommentarer på i princip alla frågor. Han har överhuvudtaget inte lämnat någon egen berättelse om det här.

”Avsikt att döda”

19-åringen är åtalad för mordförsök mot sin kusin.

– Jag menar att när en person skjuter en annan person flera gånger i överkroppen så finns det en tydligt avsikt att ta livet av den andra personen, säger Lisa Åberg.

Vad tänker du om att man löser en skuldfråga på det här sättet?

– Att ta till skjutvapen oavsett omständigheterna i övrigt, det tycker jag är förfärligt, säger Lisa Åberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer