Häktad för bluffakturorna

Uppdaterad
Publicerad

En 36-årig man som misstänks vara huvudman i härvan med bluffakturor som sändes ut av bolaget Företagslansering häktades på tisdagen av Helsingborgs tingsrätt. Mannen anmälde sig frivilligt till polisen sedan han en längre tid varit häktad i sin frånvaro.

-Det är oerhört gynnsamt för hela utredningen. Han får ju anses vara en av huvudfigurerna i den här verksamheten, säger kammaråklagare Tord Josefson.

Bolaget har fakturerat småföretagare för påstådd marknadsföring på nätet. En av bolagets medarbetare har dömts till 18 månaders fängelse.

Bluffakturor

Företagslansering omsatte 23 miljoner kronor och har dragit på sig omkring 450 anmälningar. Tord Josefson valde tidigare att enbart dra en del fall till domstol, eftersom det inte fanns tillräckligt med utredningsresurser.

Sedan dess har problematiken uppmärksammats. Bluffakturor ger intäkter som finansierar annan kriminell verksamhet och polisen satsar nu stort mot företeelsen.

-Man har ju sett att det är en lukrativ verksamhet att syssla med bluffakturor i den kriminella världen. Nu satsar man nationellt mot de här grupperingarna och det finns hur mycket resurser som helst, säger Tord Josefson.

-Jag påstår att hela företaget är genomruttet och att det enda det är till för är att syssla med olagliga saker, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bluffakturor

Mer i ämnet