Rädda barnen slår larm om förhållandena på Malmömässan. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfällle, då SVT inte fick filma inne på mässan under tisdagen. Foto: Johanna Stenberg

”Hälsofarligt på Malmömässan”

Uppdaterad
Publicerad

Rädda barnen larmar nu om att Migrationsverkets mottagningscentral på Malmömässan är hälsofarlig.

– Vi är rejält bekymrade för barnens fysiska och psykiska hälsa när man bor som man gör, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda barnen, till TT.

Hon konstaterar efter ett besök på Malmömässan att det inte finns några duschar, att sjuka barn sover på golvet på kartonger, att det är ont om toaletter, brist på sjukvård och information och att personalen är ovan.

I det akuta läget används Malmömässan som boende åt uppemot 1.000 flyktingar. Meningen är att de ska vara i lokalerna mycket kort tid innan de registreras som asylsökande och slussas vidare, men tiderna har blivit längre och längre, enligt Rädda barnen. Organisationen har personal på plats men slår nu larm.

Möte med Migrationsverket

Rädda barnen ska under dagen (tisdag) en ha möte med Migrationsverkets chef för platsen för att försöka få bättring, säger Elisabeth Dahlin.

– Även om det är en pressad situation på många ställen är det oerhört viktigt att sätta barnen i fokus, för barnen drabbas mycket, mycket snabbare och värre när det inte finns tillgång på hygien och sjukvård.

– Det är en dålig miljö men alternativet är sämre, att inte kunna få tak över huvudet, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket.

Det är oklart hur länge Malmömässan ska användas som tillfälligt boende för flyktingar. Kontraktet löper ut 9 december.

– Vi kan inte slussa ut folk eftersom vi saknar boendeplatser, säger Fredrik Bengtsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet