Halvering av bostadsinbrotten i region Syd

Publicerad

Det har skett en markant minskning av antalet anmälda inbrott i villor och lägenheter i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län de senaste tre åren. Hela 45 procent färre bostadsinbrott anmäldes förra året jämfört med 2015.

– Det beror framförallt på kommunpolisernas arbete och på kommunikation, säger Tomas Håkansson, kommissarie på polisens utvecklingscenter Syd.

Han nämner grannsamverkan, DNA-märkning, larm och bra belysing som några framgångsfaktorer för att minska antalet inbrott.

I Skånes fyra största städer (Malmö, Helsingborg, Lund och Kristianstad) har antalet anmälda brott halverats de senaste tre åren. I kommuner som ligger vid E4:an, som Åstorp och Örkelljunga, har inbrotten däremot inte minskat mer än marginellt.

I riket minskade antalet bostadsinbrott med 25 procent mellan 2015 och 2018. I region Syd nästa dubbelt så mycket.

Varför är det så?

– Det talas om att gränskontrollerna vid Öresundsbron ska ha gjort att färre tjuvar kommer hit men det finns ingenting som visar det. Kontrollerna kom till för migrationen, inte för att bekämpa kriminalitet, säger Tomas Håkansson och tillägger:

– Utländska ligorna väljer i första hand sjövägen, de kommer via de skånska hamnarna, säger Tomas Håkansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer