Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Håkan drabbades av bunkringsförbudet Foto: Johan Dernelius

”Hamstringsförbudet” stoppade uttag av livsviktig medicin

Publicerad
De nya reglerna för receptuttag av mediciner, tänkta att stoppa hamstring av läkemedel under coronakrisen, tycks leda till viss förvirring.
Häromdagen fick Håkan Wretsell i Falsterbo nobben av sitt apotek, när han ville hämta ut en ny laddning livsviktiga hjärtmediciner.

Först efter flera timmars ringande till apoteket och Läkemedelsverket fick Håkan Wretsell ut läkemedlen. Själv bedömer han att han avsatte ”mellan en halv och en arbetsdag” i telefon.

– Det är inte alla som orkar lägga så mycket tid på att bråka. Det skulle vara jättetrist om till exempel äldre patienter blir utan medicin på grund av rena oklarheter kring en ny förordning, säger Håkan Wretsell till SVT Nyheter.

Att han själv hamnade i skottgluggen som misstänkt hamstrare hänger samman med att han bara några dagar tidigare plockade ut en första dos av sina läkemedel i Växjö.

”Livsviktiga preparat”

– Min son går i skolan där så jag har i princip dubbel bosättning, i Falsterbo och Växjö. Därför förvarar jag alltid en uppsättning mediciner hos min son, så att jag aldrig ska bli utan. Men väl tillbaka i Falsterbo blev det tji när jag gick till apoteket och försökte göra ett nytt uttag, säger Håkan.

Dramats upplösning kom alltså sedan personal på Läkemedelsverket efter flera timmar till slut instruerade apoteket att expediera läkemedlen.

– Det handlar om medicin utan någon som helst koppling till coronaviruset, men som är livsviktig för mig att få på daglig basis, säger Håkan Wretsell.

Regler för inköp av mediciner:

Visa

Regeringen har till följd av coronapandemin fattat beslut om begränsning av den mängd läkemedel ett öppenvårdsapotek får lämna ut, efter hemställan från Läkemedelsverket. Begränsningen gäller alla läkemedel som förskrivs på recept.

Mängden läkemedel som får lämnas ut vid ett tillfälle får motsvara det beräknade behovet för upp till 90 dagar.

Beslutet innebär också att två tredjedelar av läkemedelsuttaget ska ha förbrukats innan ett ytterligare uttag får lämnas ut. Syftet är att motverka onödiga bristsituationer som skulle kunna uppstå till följd av hamstring och att säkerställa en jämlik distribution av tillgängliga läkemedel.

Källa: Läkemedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer