Mikael Svensson arbetar som veterinär och var med om en misstänkt rabiessmittad hund som bet honom vid en undersökning. Foto: Gustav Röriksson

Han blev biten av smuggelhund – misstänktes vara rabiessmittad

Uppdaterad
Publicerad

Vid en akut undersökning av en hund som saknade giltiga papper blev veterinären Mikael Svensson biten och rabies kunde inte uteslutas. Hunden visade sig senare inte vara smittad men risken för att få en etablering av rabies i Sverige ökar i takt med att fler hundar smugglas in.

– Det får sådana fatala konsekvenser för samhället om vi får in det att nolltolerans borde gälla, säger Mikael Svensson.

När vi besöker kliniken veterinären Mikael Svensson arbetar på undersöker han precis en sådan hund som bet honom, en Bichon havanais. Skillnaden är däremot att den här hunden är frisk.

– En hund var inbokad på akuten och hade problem med att gå enligt ägaren. I samband med undersökningen ser vi att hunden är förlamad och kan inte alls gå på bakbenen. Hunden får panik, hugger hejvilt och jag får flera bett på händerna. Kort därefter får hunden ett kraftigt krampanfall och avlider, säger Mikael Svensson.

Papper var inte i ordning

När valpen avled undersöktes hundens sjukdomshistoria. Ägaren hade köpt hunden på Blocket men hade ingen ytterligare information. Ett svenskt besiktningsintyg var den enda dokumentationen som fanns.

– Vi insåg att hunden hade ett okänt ursprung. Man visste inte om den var svensk eller utländsk. Då får man utgå från att det är en importerad eller insmugglad hund utan rabiesskydd. Och med de symptomen hunden hade, kunde inte rabies uteslutas.

Efter att myndigheter kontaktats blev både Mikael Svensson och hans kollegor vaccinerade mot rabies. Han fick även antikroppar mot sjukdomen, på grund av bettet från hunden. Statens veterinärmedicinska anstalt kunde senare konstatera att hunden inte var rabiessmittad.

Smuggelhundar kan öka risken

Men i takt med att fler hundar smugglas in från utlandet finns en risk att rabies etableras i Sverige.

– Risken är förhållandevis liten. Men i takt med att vi får in fler hundar i Sverige, dels smuggelhundar men även ovaccinerade hundar med falska papper ökar den. Det får sådana fatala konsekvenser för samhället om vi får in det att nolltolerans bör gälla.

Veterinärförbundet larmar

Svenska veterinärförbundet är oroade för den ökande risken för rabiessmitta i Sverige på grund av smuggelhundarna. Den 17 december skickade man ut en uppmaning till smådjurskliniker om att vidta åtgärder för att skydda personalen.

De vill se att ifall ett djurs sjukdomshistoria och ursprung inte kan styrkas bör all personal vaccineras mot rabies innan ett djur behandlas.

Det här är rabies

Rabies är en till 100 procent dödlig sjukdom, som inte kan botas trots modern intensivvård. Sjukdomen leder till en akut hjärninflammation och smittar via saliven från ett smittat djur, antingen via ett bett eller att saliv kommer i kontakt med ett sår.

Det enda sättet att rädda livet på någon som är smittad är att omedelbart efter smittillfället vaccinera och ge antikroppar.

Djur som brukar vara smittkällor är hundar, rävar, fladdermöss, katter, vargar och tvättbjörnar. Viruset förekommer i ett fåtal östliga länder i Europa. I framförallt Asien och Afrika är sjukdomen ett stort problem och orsakar tiotusentals dödsfall bland människor varje år.

Sverige har varit rabiesfritt sedan 1886 men det går inte att utesluta att fladdermöss i Sverige har varianter av rabiesviruset.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.