Ett rutinerat gäng fixar ny färg på bron. Från vänster: Patryk Borkowski, Damian Kolka, Krzysztof Tusk, Rafal Mazurowski och Waldemar Bobkowski. Foto: Johan Dernelius

Här återfår Öresundsbron sin ursprungliga färg

Publicerad

Sommar brukar betyda att kläderna åker av, men för målargänget på Öresundsbron är det fullt skyddsställ med säkerhetssele och andningsmask som gäller. Det beräknas ta 13 år att måla om hela bron.

De 22 målarna arbetar sexdagarsvecka under årets varmare månader. Under vintern fäster inte färgen så bra. Ute på de tre arbetsplattformarna slipas, grundas och slutligen sprutmålas bron med svart färg, vilket också är den ursprungliga färgen.

Projektledaren Johan Nord, som ansvarar för ommålningen, visar SVT:s reporter runt på bland tusentals stålbalkar, tågräls och gallergolv som bildar själva konstruktionen. Vi befinner oss ett 30-tal meter upp ovanför vattenytan och trots att solen kommit upp blåser det rätt kyligt.

Stenskott från tågen

Han pekar på olika rostskador. Inga stora, men förvånansvärt små och många. Han förklarar att många troligtvis kommer från småsten som följer med tågen ut och far som projektiler bland stålbalkarna.

– Vi upptäcker 40-50 stycken i veckan och gissningsvis finns 40 000 totalt på bron, säger Johan Nord och visar en rostskada i storlek av en femkrona.

Det är inte många meter som skiljer mellan tågbanan och kanten ut över Öresund. Ett målningsarbete som pågår mellan vår och höst. Här målning på Plattform 1. Foto: Johan Dernelius

Kunde varit himmelsblå

Under årens lopp som metallbalkarna utsatts för stekande sol och iskalla vindar har färgen sakta och omärkligt mattats av. Den ursprungliga svarta färgen har blekts till en grå nyans, men efter ommålning blir bron svart igen

– Vi ville ju inledningsvis måla den i himmelsblå, men vi fick ta svart, ”traffic black”, vilket också passar bra, säger Johan Nord, projektledare på Öresundsbron med ett skratt.

Johan Nord, på Öresundsbron, har en framtidssäker arbetsplats eftersom det är han som ansvarar för den totalt 13 år långa ommålningen. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.