Han gör Skånes första ekosnus

Publicerad

Nu får Skåne sitt första närproducerade och ekologiska snus. En gammal åker i Eljaröd har gjorts om till tobaksplantage och tobaksodlaren Eskil Thomsen har fått slita för att bli färdig med allting i tid.

På gården står ett litet vitt korsvirkeshus. Inuti är det spänt flera linor med ståltråd i taket och på tråden hänger fullt med stora gröna tobaksblad. Här ska de hänga och torka i några veckor innan de kan malas ner till ett fint snusmjöl. Tobaksodlaren Eskil Thomsen avböjer ett handslag när vi möts, tobaksplantorna utsöndrar en vätska som klibbar fast i huden. Eftersom han inte har någon budget blir det han själv som får skörda plantorna.

– Jag hoppas att jag ska kunna försörja mig på det här i framtiden, men just nu är det bara jag som har hand om det.

När det är dags för plantorna att vattnas får Eskil Thomsen fylla en tank med vatten, köra ner den till åkern och sen fylla en vattenkanna och vattna allt för hand. Det tar ungefär en halv dag.

Testade olika smaker

Att han har valt att odla ekologiskt beror på hans inställning till gifter i allmänhet.

– Jag har aldrig tyckt om gifter och vill ha så få av dem som möjligt i min kropp. Nu är ju i och för sig nikotinet ett gift men jag slipper alla de gifter som plantorna annars besprutas med.

Även om han ogillar gifter var han inte sen med att smaksätta snuset med smaker som smakade giftigt, det värsta var när han försökte göra ett snus med sillsmak.

– Det var rent förskräckligt, det smakade som att man hade ett lik i munnen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer